På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Nordkorea uppges ha avfyrat tre robotar - timmar efter Bidens besök i Sydkorea (Finwire)

2022-05-25 07:53

Nordkorea uppges ha avfyrat tre robotar under onsdagsmorgonen, varav en ska vara en interkontinental ballistisk robot som har kapacitet att nå USA, skriver Yonhap News. Aktionen kommer endast timmar efter att USA:s president Joe Biden varit på besök i Japan och Sydkorea.

Robotarna ska ha avfyrats från Sunan vid Nordkoreas östkust mellan klockan sex och sju på morgonen.

Om uppgifterna stämmer kring att en ballistisk robot avfyrats blir det landets andra uppskjutning av en sådan typ sedan 2017. Sedan tidigare har diktatorn Kim Jong-Un uppgett att tester av interkontinentala ballistiska robotar står högt upp på agendan. Enligt amerikansk och sydkoreansk underrättelsetjänst kommer Nordkorea snart kunna utföra sitt första kärnvapenprov på nästan fem år

I samband med händelsen har Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol tillkallat ett extrainsatt möte i det nationella säkerhetsrådet för att diskutera händelsen.

Nordkorea har den senaste tiden intensifierat sina robottester. Enligt experter är det ett sätt att sända signaler till USA och Sydkorea, med syftet att bland annat tvinga fram att sanktioner mot landet släpps.

Jesper Ahlberg
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -