ECB
BÖR NORMALISERA PENNINGPOLITIKEN GRADVIS - PANETTA (Direkt)

2022-05-25 09:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Givet den stora graden av osäkerhet som ECB står inför just nu bör de normalisera penningpolitiken gradvis, i linje men den successiva justering som de genomfört de senaste månaderna.

Det sade Fabio Panetta, ledamot i ECB:s direktion, i ett anförande på onsdagen.

Han sade att kalibreringen av normaliseringsprocessen är mycket komplex, och vill betona två aspekter: "gradualism" och "robusthet".

Gradualism är nödvändigt när transmissionen i penningpolitiken är osäker. Naturen och styrkan i den senaste tidens chocker skapar väldigt stor osäkerhet om utsikterna för den ekonomiska aktiviteten framöver, och vidden av olika utfall är stor. Givet graden av dessa chocker, som kriget i Ukraina, covidrestriktionerna i Kina och leveransstörningar, gör att det saknas relevanta benchmarks och de kan bara se den verkliga inverkan från borttagandet av stimulanser genom feedback från ekonomin.

Robusthet är viktigt då de behöver välja den mix av åtgärder som skapar den bästa effekten på de möjliga scenarier vi möter. Därmed bör de undvika att använda alla instrument samtidigt för att inte påverka den finansiella stabiliteten negativt. Det talar till exempel för att hålla tillgångarna inom APP och PEPP oförändrade när de börjar att höja räntan.

Han sade att när de överväger nästa steg så kommer de ha mer information om hur ekonomin påverkats av de stramare finansiella förhållandena, och även hur motståndskraftig ekonomin varit mot effekterna från kriget, lägre reala inkomster och förmörkade utsikter.

De ser tecken på sämre ledande indikatorer och ekonomisk stress i hårda data, tecken som kan bli mer synliga kommande månader.

"Mot den bakgrunden vore det onödigt och oklokt att i förväg bestämma, eller utesluta, ytterligare steg", sade han.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -