På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BNP Paribas Aqua minskade 1,91 procent i april - positivt bidrag från Valmont Industries (Finwire)

2022-05-25 08:27

Fonden BNP Paribas Aqua minskade 1,91 procent i april, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 3,29 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 13,50 procent och är därmed sämre än index som har minskat 6,25 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis skriver förvaltaren att marknaden fortsatt präglas av inflationsoro och Rysslands krig i Ukraina. Man lyfter också särskilt fram att Fed indikerat en allt mer åtstramande penningpolitik.

De innehav som utvecklades bäst för fonden under kvartalet var bland annat Valmont Industries, Masco, Novozymes, IDEX och Linde.

Valmont Industries steg till följd av en positiv rapport både i infrastruktur- och bevattningssegmentet. Bolaget gynnas särskilt av drivkrafter som vill göra elnätet mer motståndskraftigt och integrera mer förnybar produktion.

I den negativa vågskålen finns bland annat PerkinElmer, Alfa Laval, Essential Utilities, Zurn Water Solutions och Veolia Technologies.

Under månaden gjordes inga portföljförändringar.

Sammanfattningsvis tror man att det på medel till lång sikt kommer sättas nytt ljus på frågor som rör vattenkvalitet, vattendistribution och livsmedelsstandards. Man lyfter att portföljen till exempel innehåller bolag som arbetar med att ta bort PFAS-kemikalier i det amerikanska vattendistributionssystemet.

Den nuvarande makroekonomiska miljön med stigande bränsle- och råvarupriser bedöms skapa en väsentlig motvind för portföljen då man har begränsad exponering mot dessa sektorer. Däremot har fonden en stark historik när det gäller att återhämta sig efter makroekonomiska chocker på grund av en balans mellan cykliska och defensiva innehav.

BNP Paribas Aqua, % april, 2022
Fond MM, förändring i procent -1,91
Index MM, förändring i procent -3,29
Fond i år, förändring i procent -13,50
Index i år, förändring i procent -6,25

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

BNP Paribas Aqua C C - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -