RGK
KAPITALPLACERINGAR PÅ SKATTEKONTO VÄNDER TILL UTFLÖDE I ÅR (Direkt)

2022-05-24 09:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riksgälden räknar med en svagare utveckling för budgetsaldot framöver, framför allt på grund av högre utgifter och nya antaganden om kapitalplaceringar på skattekontot.

Det skriver Riksgälden i sin nya prognos om statsupplåningen på tisdagen.

"Kapitalplaceringarna på skattekontot väntas minska kraftigt och vända till ett utflöde i år, till följd av det snabbt stigande ränteläget. Riksgäldens antagande i föregående prognos var i stället ett fortsatt inflöde i år men ett utflöde nästa år", skriver Riksgälden.

Riksgälden räknar nu med att kapitalplaceringarna på skattekontot resulterar i ett utflöde på 40 miljarder kronor i år och 30 miljarder kronor 2023.

Riksgälden reviderar samtidigt upp prognosen för statens utgifter på grund av att vårändringsbudgeten och de extra ändringsbudgetar som har tillkommit sedan i februari innehåller nya åtgärder om drygt 35 miljarder kronor i år. Samtidigt är utgifterna inom socialförsäkring och försvaret uppreviderade nästa år till följd av regeringens aviseringar och Riksgäldens antaganden.

De ökade kostnaderna motverkas till viss del av framför allt högre skatteinkomster från moms, vilket följer av de snabba prisökningarna. Samtidigt väntas en ökad inlåning från svenska kraftnät fortsätta att bidra till minskad nettoutlåning i år och nästa år, vilket har en positiv effekt på budgetsaldot.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -