RÄNTOR/VALUTOR
STARKARE EURO, EMU-PMI VISAR MOTSTÅNDSKRAFT (Direkt)

2022-05-24 11:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visar små förändringar, medan euron stärktes på tisdagen efter en ny hökaktig twist från ECB-chefen. Börserna faller däremot i ett överlag negativt sentiment och USA-räntorna har fortsatt vägen ned, med tioåringen på 2,80 procent.

Det preliminära inköpschefsindexet för euroområdet visade en liten nedgång för såväl industrin som tjänsterna, till 54,4 respektive 56,3. Det kombinerade PMI sjönk till 54,9 från 55,8, väntat var 55,3.

Chris Williamson, chefekonom på S&P Global, sade att även om industrin fortsätter att rapportera om utbredda leveransproblem och minskad efterfrågan i spåren av stigande priser, så får ekonomin stöd av en uppskjuten efterfrågan på tjänster när restriktionerna avtar, tydligt inom turismen.

Inflationen förblir hög trots vissa tecken på lättnader.

"Detta höga pristryck tillsammans med en förtroendeingivande motståndskraftig BNP-tillväxt som indikeras av denna enkät, bör få ECB att luta i mer hökaktig riktning", sade han.

Bedömare noterade att även om tjänstesektorn håller uppe PMI så väntas den uppstudsen tappa fart framöver, samtidigt som den svaga orderingången i industrin är oroande. Det talar för en låg BNP-tillväxt framöver.

Euron tappade något men hade tidigare stärkts till över 1:07-nivån mot dollarn efter nya utspel från ECB-chefen Christine Lagarde, denna gång i Bloomberg TV.

På måndagen väckte hon uppmärksamhet med en bloggpost där hon rätt tydligt signalerade att ECB kommer avsluta QE i början av tredje kvartalet och sedan höja räntan med 25 punkter i juli och september.

Dels är det en ny bekräftelse på den snabba omsvängning som ECB (och andra centralbanker) gjort under våren, så sent som i december sade hon att de inte väntade sig någon räntehöjning under 2022, dels är det en ovanligt tydlig guidning om kommande räntebeslut.

Hon fick direkt stöd av ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau som sade att Lagardes uttalande visar att "saken troligen är avgjord" eftersom det finns ett växande konsensus inom rådet, men det finns å andra sidan inget konsensus om att höja med 50 punkter.

"Räntehöjningarna kommer att vara gradvisa", sade han.

Bloomberg News källor inom ECB talar samtidigt om missnöje bland "hökarna", som vill se en snabbare takt och inte utesluta en höjning med 50 punkter.

På tisdagen skruvade Christine Lagarde något på budskapet och talade nu om att räntan vid utgången av tredje kvartalet kan ligga på "noll eller strax över". Hon duckade däremot från upprepade frågor om just möjligheten att höja med 50 punkter, vilket är marknadens fokus just nu.

Flera Fed-ledamöter talade åter om behovet att höja räntan i 50-punkterssteg de kommande mötena, men indikerade sedan en viss paus. Senare på tisdagen ska Fed-chefen Jerome Powell hålla ett välkomstanförande, och på onsdagen publicerar protokollet från det senaste Fed-mötet.

Svenska räntor visar små nettoförändringar med en lätt dragning nedåt. Kronan har stärkts 5 öre mot dollarn men är stabil mot euron.

Riksgälden konstaterade i sin nya prognos att läget ändrats betydligt sedan den senaste prognosen i februari. Lägre tillväxt i ekonomin, ökade statliga utgifter och ett utflöde av kapital från skattekontot överstiger motverkande effekt av ökade inkomster från konsumtionsskatter i spåren av den höga inflationen.

De sänker därmed sin prognos för överskottet i budgetsaldo med totalt 52 miljarder kronor för i år och nästa år, till 177 miljarder kronor.

Det ökade upplåningsbehovet möts i första hand med att justera upp volymen med statsskuldväxlar samt att ge ut en obligation i utländsk valuta.

Emissionsvolymen för stats- och realobligationer ligger kvar, och Riksgälden går därför vidare med den planerade minskning av obligationsemissionerna till 2,0 miljarder kronor per tillfälle efter sommaren.

Swedbank skrev i en kommentar att en av de främsta faktorer som försämrar budgetbalansen är ränteuppgången, som innebär högre kostnader för ränteavdrag, högre räntebetalningar på statsskulden och stora utflöden från skattekontot. Mer expansiva budgetar bidrar.

"Den nya lånebehovsprognosen var mer försiktig än vi räknat med. Framåtblickande ligger riskbilden på ökat lånebehov, och vi tror att det är mer sannolikt att budgetbalansen kommer att försämras", skrev Swedbank.

Riksbanken flaggar i sin stabilitetsrapport för ökade hot mot den finansiella stabiliteten. Det är osäkert aktörerna kan hantera högre räntor, och tidigare sårbarheter har blivit större av att fastighetsföretagens och hushållens skulder har ökat. Det finns en risk för betydande boprisnedgång och problem för kommersiella fastighetsbolag.

Den norska kronan har tappat lite mot euron under tisdagen. Finans Norges/Kantars index över det norska konsumentförtroendet sjönk till -11,7 andra kvartalet från 0,7 första kvartalet. Nedgången var den största sedan 1998 och bred inom många kategorier.

SEB noterade att högre priser på varor, livsmedel och el kombinerat med högre räntor och geopolitisk osäkerhet tynger förtroendet, och hushållens förväntningar om den egna ekonomin framöver har inte varit så pessimistiska sedan 1992, med index ned från 14,0 till -1,9.

"Det kraftiga fallet var i linje med utvecklingen i månadsindex men är hursomhelst oroande och bör stärka Norges Banks syn om att gradvisa räntehöjningar är nödvändigt", skrev SEB.

              tisdag kl 11.15 (måndag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    9:7992  (9:8560)  EUR/USD    1:0706  (1:0661)
EUR/SEK   10:4923 (10:4965)  USD/JPY    127:43  (127:52)
Ty obl 2     0,39    (0,38)  Ty obl 10    0,98    (0,98)
US obl 2     2,58    (2,61)  US obl 10    2,80    (2,82)
Sv obl 2     1,25    (1,25)  Sv obl 10    1,64    (1,65)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -