RÄNTOR/VALUTOR
HÖGRE RÄNTOR, EURO/DOLLAR NETTO SIDLEDES (Direkt)

2022-05-24 06:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dollarn har stärkts något mot euron under tisdagsmorgonen, men är i princip sidledes jämfört med svensk stängning på måndagen medan USA-räntorna är någon punkt upp.

Efter en stark börsdag på måndagen kom en vinstvarning från sociala mediebolaget Snap efter amerikansk stängning vilket drabbade sentimentet. Amerikanska börsterminer pekar nedåt och Asienbörserna backar tydligt.

Samtidigt kommer positiva tecken för den globala ekonomin när jättestaden Shanghai väntas öppna upp efter flera veckor av nedstängningar för att stoppa spridningen av coronaviruset. Utöver det har amerikanske presidenten Joe Biden bjudit på kommentarer som antyder en lättnad i handelskriget med Kina.

Från kinesiskt håll rapporterades också på måndagen att regeringen planerar åtgärder för att stötta ekonomin, bland annat nya investeringsprogram och utökade skattelättnader.

Smittspridningen har drabbat fler delar av landet än Shanghai och lett till hårda nedstängningar vilket slagit mot leveranskedjan, produktion och konsumtion.

Enligt regeringen ska ekonomin komma tillbaka på normalt spår med ett paket "riktade, kraftfulla och effektiva" åtgärder.

"I nuläget fortsätter nedåtpressen på ekonomin att öka och det är väldigt svårt för flera marknadsaktörer", citerades regeringen i statlig tv.

Dessa rapporter kommer efter att Kina förra veckan sänkt den femåriga referensränta LPR (Loan prime rate) till 4,45 procent från 4,60 procent.

Enligt Reuters räknar analytiker med att stimulanserna fortsätter under året. Till exempel särskilda obligationer för att finansiera finanspolitiska satsningar och andra åtgärder för att öka konsumtionen.

"Regeringen kommer att fortsätta rulla ut stimulanspaket under andra halvåret, genom både penningpolitiska och finanspolitiska kanaler", sade Zhu Ning, professor vid Jiao Tong-universitetet till Reuters.

Under morgonen kom den preliminära japanska PMI-siffran för maj som visade att industri-PMI sjönk till 53,2 från 53,5 föregående månad.

PMI för tjänstesektorn steg samtidigt till 51,7 jämfört med 50,7 föregående månad. Det sammanvägda indexet steg till 51,4, från 51,1 föregående månad.

Usamah Bhatti, ekonomi vid S&P Global, noterade i en kommentar att företag i privata sektorn rapporterade att den lägre effekten av pandemin har ökat aktiviteten i tjänstesektorn, särskilt inom turism, när restriktioner togs bort.

"Med det sagt har införandet av nya åtgärder i Kina och ekonomiska sanktioner mot Ryssland i samband med kriget i Ukraina ytterligare förvärrat störningar mot leveranskedjan, med fler rapporter om materialbrist och leveransförseningar", sade han.

Tisdagens makroagenda präglas i stor utsträckning av preliminära PMI-siffror och under kvällen talar Fed-chefen Jerome Powell.

Under måndagen talade Raphael Bostic, Fed-chef i Atlanta, och Esther George vid Kansas City Fed.

Bostic sade att det efter två väntade höjningar med 50 punkter vid mötena i juni och juli är rimligt med en paus i september för att utvärdera effekterna på inflationen och ekonomin.

"Efter att sommaren har passerat, och vi tänker på var vi är i termer av policy, tror jag att mycket kommer att bero på grunddynamikerna som vi börjar att se både med inflationen och den påverkan högre räntor har på ekonomin", sade han, enligt Reuters.

Esther George sade på måndagen att hon räknar med att Fed höjer räntan till omkring 2 procent till augusti och att fortsatt agerande från Fed beror på hur både utbud och efterfrågan påverkar inflationen.

"Feds policymakare har betonat att de ska agera snabbt för att återställa prisstabilitet, och jag förväntar mig ytterligare höjningar som kan få upp Fed funds-räntan till omkring 2 procent i augusti, en betydande förändring av policyn", sade hon.

             tisdag kl 6.25 (måndag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    9:8430  (9:8560)  EUR/USD    1:0668  (1:0661)
EUR/SEK   10:4994 (10:4965)  USD/JPY    127:60  (127:52)
Jp obl 2    -0,07   (-0,06)  Jp obl 10    0,23    (0,24)
Ty obl 2     0,42    (0,38)  Ty obl 10    1,02    (0,98)
US obl 2     2,62    (2,61)  US obl 10    2,84    (2,82)

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -