Hotet mot finansiella stabiliteten har ökat - Riksbanken (Finwire)

2022-05-24 09:48

Hotet mot den finansiella stabiliteten har ökat, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen.

Inflationen har stigit snabbt i många länder till följd av störningar i leveranskedjor och stigande energi- och råvarupriser. Även Rysslands invasion av Ukraina och nedstängningar i Kina har bidragit till ytterligare ökad inflation. Som svar på utvecklingen har centralbanker världen över börjat föra en mindre expansiv penningpolitik och räntor har stigit.

"Det är osäkert hur ekonomins aktörer kan hantera högre räntor. I Sverige har tidigare sårbarheter blivit större av att fastighetsföretagens och hushållens skulder har ökat. Sammantaget har hoten mot den finansiella stabiliteten ökat", skriver den svenska centralbanken och fortsätter.

"För att förbättra bostadsmarknadens funktionssätt och hantera riskerna krävs det breda reformer inom bostads- och skattepolitiken men om sådana inte genomförs i den utsträckning som krävs ökar behovet av makrotillsynsåtgärder. Riksbanken stöder Finansinspektionens ambition att i närtid fortsätta höja det kontracykliska buffertvärdet för att stärka motståndskraften i banksektorn".

En pressträff med riksbankschef Stefan Ingves och Olof Sandstedt, chef för avdelningen för finansiell stabilitet, hålls idag klockan 11.00 på Riksbanken.

Filip Lindkvist
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -