På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

EKOFIN
POLEN KAN LYFTA VETO MOT MINIMISKATT VID BYTESHANDEL (Direkt)

2022-05-24 15:36

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Polen kan vara nära att lyfta sitt veto mot EU:s miniminivå för bolagsskatt på 15 procent.

Det kan bli resultatet av att EU-kommissionen godkänner Polens återhämtningsplan, som ger Polen tillgång till Polen 23,9 miljarder euro i bidrag och 12,1 miljarder euro i billiga lån fram till 2026.

Kommissionens vice ordförande för ekonomi Valdis Dombrovskis sade på tisdagen att kommissionen nu är nära att godkänna den polska återhämtningsplanen. Godkännandet har stoppats på grund av brister i Polens rättsstat.

"Jag kan inte säga med 100 procents säkerhet. Det har funnits falska gryningar tidigare. Men jag tror att det är möjligt att vi avslutar arbetet med planen de närmaste dagarna eller veckorna", sade Valdis Dombrovskis vid en presskonferens efter ekofinmötet.

Återhämtningsplanen har formellt inget att göra med minimiskatten. Men Polen uppfattas ändå ha tagit minimiskatten som gisslan för att då sin återhämtningsplan godkänd.

Ekofinmötets ordförande, Frankrikes finansminister Bruno Le Maire, sade att han har gott hopp om att övertyga Polen om att ge upp sitt motstånd mot minimiskatten till nästa ekofinmöte den 17 juni.

Formellt har Polens motivering för att stoppa minimiskatten varit att landet vill ha försäkringar om att en annan del av OECD-uppgörelsen genomförs, en omsättningsskatt för stora multinationella företag.

De två delarna kallas pelare 1 (omsättningsskatt) och pelare 2 (minimiskatt) i OECD-överenskommelsen från i höstas.

Dock är omsättningsskatten en internationell överenskommelse, inte en EU-lag.

"Vi är inte långt borta från att hitta den rätta ordalydelsen med Polen. Texten kan inte vara juridiskt bindande, men politiskt bindande", sade Bruno Le Maire.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -