E-handeln tappar i omsättning efter två exceptionellt starka år (Finwire)

2022-05-24 07:55

E-handeln tappar med 8 procent i omsättning under årets första kvartal, detta är dock mot förra årets rekordtillväxt. Vinnaren är apoteksbranschen som ökade med 13 procent. Det visar E-barometern från Postnord.

Tre branscher växte under första kvartalet jämfört med samma period föregående år. Dessa är, apoteksvaror 13 procent, kläder och skor 3 procent och bygghandel 2 procent. Dagligvaruhandel på nätet minskade med 19 procent.

"Efter rekordtillväxten under pandemin var det väntat att e-handeln skulle minska när samhället öppnade upp. Tillsammans med Rysslands krig i Ukraina och dess påverkan på världsekonomin leder det till ett historiskt trendbrott för e-handeln. Trots det här hacket i kurvan finns det ingen anledning att tro något annat än att e-handeln kommer att fortsätta att växa över tid, som den gjort under många år," säger Mathias Krümmel, vd för Postnord Sverige.

26 procent av e-handelskonsumenterna har handlat begagnat senaste månaden samtidigt som 40 procent har sålt en begagnad vara det senaste året.

"Begagnathandeln är här för att stanna och vi ser tydligt att den inte bara drivs av att det är billigare än att köpa nytt. Det är också mer hållbart. 42 procent av konsumenterna handlar visserligen begagnat på grund av priset, men 28 procent gör det för att det är mer hållbart," säger Mathias Krümmel.

Max Kaing
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -