Danske Bank
Global konjunktur osynkad, fördel USA och amerikanska aktier (Direkt)

2022-05-24 08:51

Uppdragsartikel

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Danske Bank har höjt amerikanska aktier till övervikt, mot bakgrund av relativt stark ekonomi i USA, värderingar som har kommit ned, samt en hög andel kvalitetsbolag.

Det framgår av bankens senaste veckobrev, som dock samtidigt lyfter fram stigande räntor som en risk för tillväxtbolag, vilka det finns gott om på USA-börserna.

Banken konstaterar att konjunkturen ser väldigt olika ut beroende på region i världen, exempelvis makrodata i Kina som har kommit in överraskande svagt vilket sätter press på landets förväntade tillväxt i det andra kvartalet. Danske Bank noterar emellertid att Kina har börjat sätta in vissa stimulanser, såsom en sänkning av den femåriga referensräntan vilken har bäring på utlåning till hushåll.

"Vi ser samtidigt att den amerikanska ekonomin förblivit relativt stark och att konsumenterna än så länge har buffertar att ta av när inflationen påverkar plånböckerna negativt. Värderingarna har kommit ner sedan årsskiftet, och den amerikanska marknaden har dessutom en hög andel kvalitetsbolag som brukar stå emot börsoro bättre än andra bolag", skriver Danske Bank.

En hel del intressanta makrosiffror uppges komma in denna vecka, med höjdpunkter i form av preliminära inköpschefsindex för Europa, USA och Japan (samtliga på tisdag), samt det för Federal Reserve viktiga inflationsmåttet PCE i USA (fredag), framgår det. Dessutom offentliggörs protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte på onsdag, vilket kan komma att innehålla fler detaljer kring hur ledamöterna i den amerikanska centralbanken ser på inflationen samt den kommande bantningen av balansräkningen, enligt veckobrevet.

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, frikopplad från Direkts övriga redaktion. Material som kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part markeras med "uppdragsartikel" under rubriken.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


Danske Bank - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -