TYSKLAND
VISS ÅTERHÄMTNING VÄNTAS 2023, MED FÖRBEHÅLL - IMF (Direkt)

2022-05-23 13:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kriget i Ukraina och covid-relaterade störningar i de globala leveranskedjorna

bromsar Tysklands ekonomiska återhämtning från pandemin, och de höga energipriserna pressar upp inflationen till de högsta nivåerna på flera decennier.

Det skriver Internationella valutafonden, IMF, i en artikel IV-konsultation, som publicerades på måndagen.

"Återhämtningen förväntas ta viss fart under 2023 om energiförsörjningen säkras, försörjningsflaskhalsar försvinner och nya covid-relaterade restriktioner undviks", skriver IMF.

Enligt organisationen är de omedelbara politiska prioriteringarna att säkra gasleveranser, dämpa effekterna från kriget och bygga motståndskraft.

"De osäkra utsikterna för försörjningen av fossila bränslen gör regeringens plan att snabba upp den gröna omställningen ännu mer kritisk", konstaterar IMF.

Offentliga och privata investeringar kommer att behöva trappas upp för att säkerställa en smidig och kostnadseffektiv övergång.

Samtidigt noterar de att en åldrande befolkning och strukturomvandling kräver ökat arbetskraftsutbud och ökad kompetens.

IMF konstaterar att basscenariot för den tyska ekonomin är en "ljummen" återhämtning, men riskerna lutar över mot nedsidan.

En BNP-tillväxt på runt 2 procent är prognosen för 2022, ned från 2,9 procent 2021, för att sedan öka till något över 2 procent under 2023. Detta förutsatt att energipriserna och flaskhalsarna avtar, och att covid-19-infektionerna är fortsatt under kontroll. Eter 2024 skulle då tillväxten sjunka mot potentiell nivå.

Inflationen väntas vara förhöjd runt 6,5 procent i år, och dämpas till runt 3,4 procent nästa år.

"Men tillväxten kan bli svagare och inflationen högre än i basscenariot", skriver de.

Enligt IMF är det största hotet "ihållande och fullständig avstängning av Rysslands gasexport till Tyskland och Europa mer brett", eftersom det skulle ta minst två år att helt ersätta de saknade leveranserna i Tyskland.

Andra risker inkluderar skärpta sanktioner eller störningar på grund av kriget, eller covid-relaterade

restriktioner hemma och utomlands, "vilket kan intensifiera globala utbudsflaskhalsar och försvaga förtroendet".

IMF skriver att i detta mycket osäkra klimat bör finanspolitiken vara flexibel på kort sikt. Om nedåtriskerna förverkligas bör regeringen — förutom att låta automatiska stabilisatorerna verka fullt ut – "fortsätta att flexibelt ge riktat stöd och överväga att aktivera nödklausulen

för skuldbromsregeln ytterligare ett år".

Om gasen stängs av kommer den tyska ekonomin att behöva mer stöd. IMF bedömer att den sannolika påverkan på inflation och produktion blir betydande och att de automatiska stabilisatorerna skulle vara i första försvarsledet.

"Dessutom skulle det vara viktigt att säkerställa energibolagens solvens för att förhindra att ekonomiska begränsningar förvärrar bristerna", skriver IMF.

Organisationen skriver vidare att myndigheterna på ett lämpligt sätt har stramat åt makrotillsynen då bostadspriserna stigit, men mer behöver göras, som att stärka guidningen runt utlåningsstandarder.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -