RB
REPORÄNTAN TOPPAR PÅ 1,25% - FASTIGHETSÄGARNA (Direkt)

2022-05-23 14:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Till följd av att världsekonomin bromsar in, hushållens realinkomster minskar, företagens marginaler krymper och skuldsättningen är hög finns risk för en tvärnit i svensk ekonomi med de räntehöjningar som nu ligger i Riksbankens räntebana. Därför avslutas räntehöjningarna redan i år, efter att reporäntan höjts till 1,25 procent.

Det bedömer Fastighetsägarna i sin nya konjunkturrapport.

"Vi tror att Riksbanken får svårt att följa sin egen räntebana. Det kommer att bli för tufft för den svenska ekonomin. Vi ser redan tecken på att en snabb försvagning är på väg. Både hushållen och företagen pressas av höga kostnader. Höjda räntor får därför stort genomslag, inte minst på bolånetagarna där många lånar med kort bindningstid", säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen i en kommentar i ett pressmeddelande.

Fastighetsägarna räknar med att Riksbanken höjer räntan relativt mycket i närtid, för att visa att de tar inflationshotet på allvar. Riksbanken väntas höja reporäntan med 50 punkter i juni och sedan två gånger 25 punkter i höst, för att därefter stanna.

"Då räknar vi med att penningpolitiken haft avsedd effekt på de räntekänsliga hushållen och företagen. Konsumtionen och investeringarna har minskat och inflationen har fallit tillbaka. I så fall tror vi på en mjuklandning av ekonomin där BNP ökar med cirka 2 procent 2022 och 2023. Om Riksbanken går hårdare fram riskerar vi att tvärnita den svenska ekonomin", säger Tomas Ernhagen.

Fastighetsägarna räknar med att svensk BNP växer med 2,1 procent i år och 1,8 procent nästa år, då KPIF-inflationen också väntas komma ned till 2,3 procent.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -