RÄNTOR/VALUTOR
STARKARE EURO, IFO-INDEX UPP (Direkt)

2022-05-23 10:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visar en viss uppgång i den inledande handeln på måndagen, med tyska räntor 2 punkter högre. Börserna stiger och oljan är lite dyrare.

Det kommer blandade signaler från Kina, med rekordstort antal nya smittade i Peking och vissa nya restriktioner, medan Shanghai öppnade viss stadstrafik men beordrat ny nedstängning i Jingan-distriktet, med stängda butiker och där folk beordrats stanna hemma.

USA:s president Joe Biden sade på måndagen att de överväger att sänka tullarna på kinesiska varor, vilket skulle kunna vara ett konkret sätt att försöka dämpa inflationen. Frågan har varit uppe en tid i takt med att inflationen blivit en alltmer besvärande fråga för politikerna inför valet i höst.

I samband med ett möte med Japans premiärminister Fumio Kishida sjösatte han också Indo-Pacific Economic Framework (IPEF), ett sätt att öka samarbetet med asiatiska länder utanför Kina efter att Donald Trump dragit sig ur TPP 2017. Det inkluderar till skillnad från TPP dock ingen strävan att sänka tullar.

Läget i Tyskland kanske stabiliseras. Tyska IFO-index visade en oväntad uppgång till 93,0 i maj från 91,9 föregående månad, bedömare hade antagit 91,8.

Nulägesindex steg till 99,5 från 97,3 medan det framåtblickande indexet steg till 86,9 från 86,8.

IFO konstaterade att trots inflationsoro, materialbrist och kriget i Ukraina har den tyska ekonomin visat sig vara robust, och det finns för närvarande inga tecken på recession. Uppgången var bred, med ett betydligt bättre läge inom tillverkningsindustrin.

På tisdagen kommer preliminära inköpschefsindex från Tyskland och euroområdet. ECB har sitt nästa policymöte den 9 juni, med nya prognoser. Bedömare är alltmer övertygade om att en räntehöjning inleds i juli, frågan är snarare hur stor den blir – 25 eller 50 punkter.

ECB-chefen Christine Lagarde sade på måndagen att de står inför ett helt nytt läge och att de måste kalibrera policynormaliseringen noggrant. Nästa steg blir ett följa upp i den framåtblickande guidningen vad gäller att avsluta QE och en första räntehöjning.

"Om vi ser att inflationen stabiliseras på 2 procent på medellång sikt så blir en fortsatt normalisering av räntan mot neutral nivå lämplig. Men taken i policysjusteringen, och dess slutpunkt, kommer att bero på hur chockerna utvecklar sig och hur de medelfristiga utsikterna utvecklar sig då vi rör oss framåt", sade hon, och tillade att de kommer att göra vad som krävs för att nå inflationsmålet.

Baserat på nuvarande bedömning ser hon ett avslut på tillgångköpen i början av tredje kvartalet, en räntehöjning i juli och sedan att vi kan lämna den negativa räntan bakom oss i slutet av tredje kvartalet.

Euron har stärkts till 1:0620 mot dollarn på måndagen.

ING konstaterar att flera ECB-ledamöter på senare tid framhållit att de bevakar eurons försvagning, även om euron inte nämndes särskilt mycket i det senaste protokollet.

Euron har under det senaste året tappat 13 procent mot dollarn och 6 procent handelsviktat. I normala fall skulle detta vara välkomnat som en boost för exporten, men nu riskerar det att dra upp inflationstrycket än mer.

"Det främsta skälet till att ECB-ledamöter blivit än mer högljudda om valutakursen kan vara det faktum att även om högre styrränta inte kommer att få ned energipriserna eller fylla containers i Asien, så kan det stärka euron. Växelkurskanalen kan nu vara de bästa, och sannolikt enda, effektiva sättet att snabbt lätta på inflationstrycket", skriver ING.

Det skulle kunna få hökarna att argumentera för en 50-punktershöjning, eller åtminstone stärkt framåtblickande guidning.

              måndag kl 10.25 (fredag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    9:8803  (9:9448)  EUR/USD    1:0622  (1:0551)
EUR/SEK   10:4956 (10:4954)  USD/JPY    127:53  (128:12)
Ty obl 2     0,37    (0,35)  Ty obl 10    0,97    (0,95)
US obl 2     2,61    (2,62)  US obl 10    2,82    (2,84)
Sv obl 2     1,26    (1,26)  Sv obl 10    1,69    (1,68)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -