NEW YORK
INLEDER BLANDAT MED STARK BANKSEKTOR, S&P 500 +0,3% (Direkt)

2022-05-23 16:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i USA inledde veckan blandat efter måttliga rörelse föregående handelsdag. I nyhetsflödena noterades det att Fed-chefen James Bullard vill få upp räntan till över 3 procent vid årsskiftet och att USA:s president Joe Biden överväger att sänka importtullar på varor från Kina.

Vid 16.00-tiden var Dow Jones industriindex upp 0,7 procent till 31.486, samtidigt som Nasdaqs tekniktunga kompositindex backade 0,4 procent till 11.312. Breda S&P 500 steg 0,3 procent till 3.912.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, vill att centralbanken ska frontladda med en aggressiv serie räntehöjningar som för upp styrräntan till 3,5 procent vid årsskiftet. Om det framgångsrikt pressar ned inflationen kan det innebära policylättnader 2023 eller 2024.

USA:s president Joe Biden överväger att sänka importtullar på kinesiska varor, som infördes av den förra administrationen.

På bolagsnivå noterades mjukvarubolaget VMWare till en uppgång om strax under 20 procent. Det amerikanska halvledarbolaget Broadcom uppges föra samtal om ett förvärv av mjukvarubolaget. Affären skulle kunna vara värd upp till 50 miljarder dollar. Broadcom var samtidigt ned 4,3 procent.

JP Morgan meddelade att målet för avkastningen på fasta tillgångar, som satts till 17 procent, kan nås snabbare än väntat. Tidigare i år varnade banken för att motvind i form av ökade kostnader riskerade att målet inte uppfylls både för i år och nästa år. Med hjälp av höjda styrräntor bedöms däremot målet nås redan i år. Utöver det väntas räntenettot komma in på 56 miljarder dollar i år, jämfört med de 50 miljarder dollar som banken räknade med i januari.

JP Morgan-aktien klättrade 3,5 procent och även andra banker verkade följa med i uppgången. Citigroup, Bank of America och Wells Fargo handlades alla upp 2–4 procent.

Viss fart i aktien var det också för spelutvecklingsföretaget Electronic Arts. Uppgången, om 2,4 procent, ses troligen mot bakgrund av uppgifter om att bolaget aktivt letar efter en köpare av företaget alternativt en partner att slås ihop med. Diskussioner ska ha förts med bland andra Walt Disney, Apple och Amazon.

Datortillverkaren HP tappade 1,1 procent sedan Citigroup sänkte rekommendationen till neutral. Citigroup hänvisade till en dämpad efterfrågan för datorer på medellång sikt.

Den amerikanska tioåringen var ned 3 punkter till 2,82 procent.

Graf: S&P 500 måndag 23 maj.

Källa: Infront.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Amazon.com - I dag

{point.key}

Apple - I dag

{point.key}

Bank Of America - I dag

{point.key}

Broadcom - I dag

{point.key}

Citigroup - I dag

{point.key}

Electronic Arts - I dag

{point.key}

HP - I dag

{point.key}

JP Morgan Chase & Co - I dag

{point.key}

Walt Disney - I dag

{point.key}

Wells Fargo - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -