KONJUNKTUR
STÖRST RISK INFLATION I SIG UTLÖSER RECESSION – CE (Direkt)

2022-05-23 11:02

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det är en stor debatt om att centralbankernas räntehöjningar kommer att leda till recession – och om det kanske rentav är vad som krävs för att få för bukt med inflationen. En större risk är dock att den höga inflationen i sig skapar en recession, bedömer Capital Economics.

"För närvarande är den mer brännande frågan inte om det krävs en recession för att inflationen under kontroll, utan om inflationsuppgången i sig kommer att leda till en recession. De kraftigt ökade priserna under det senaste året har gröpt ur reala inkomster i utvecklade ekonomier", skriver Capital Economics chefekonom Neil Shearing i ett marknadsbrev på måndagen.

Han skriver att det för Federal Reserves del i USA kommer att kräva en framgångsrik finkalibrering av penningpolitiken att få ned inflationen utan att samtidigt utlösa en recession.

"I nuvarande läge kan det bli en tuff uppgift", skriver han.

En större risk bedöms ändå vara att inflationen i sig leder till recession och då är Europa mest utsatt, eftersom de reala disponibla inkomsterna pressats betydligt mer här än i USA.

"Om vi får en lågkonjunktur någonstans under de kommande kvartalen kommer det sannolikt att ske i Europa – och det kommer sannolikt att drivas av effekterna av en hög inflation, snarare än ansträngningarna att få ner den", skriver Neil Shearing.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -