EUROGRUPP
INGA EU-LÅN FÖR ATT FINANSIERA UKRAINA - LINDNER (Direkt)

2022-05-23 15:31

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Tyskland motsätter sig gemensam EU-upplåning för att delvis finansiera Ukrainas återuppbyggnad.

Det sade Tysklands finansminister Christian Lindner till journalister på väg in till eurogruppens möte på måndagen.

I onsdags föreslog EU-kommissionen att omdirigera oanvända pengar i EU:s återuppbyggnadsfond till att delvis finansiera Ukrainas återuppbyggnad.

"Vi måste ge kortsiktigt likviditetsstöd. När det gäller långsiktig finansiering av återuppbyggnad är Tyskland redo att diskutera. Vi föredrar lån före bidrag. Men användning av pengar från NextGenerationEU kommer inte att få Tysklands stöd", sade han.

Kommissionens vice ordförande för ekonomi Valdis Dombrovskis sade att förslaget om finansieringen av Ukrainas återuppbyggnad ännu bara är en skiss. Pengarna måste komma från EU-länder, andra länder och internationella finansinstitutioner, sade han.

På dagordningen för eurogruppens möte stod en diskussion om kandidaterna för att ersätta Klaus Regling som ESM-chef när han avgår i oktober.

Christian Lindner ville inte nämna namn, men sade att Tyskland kommer att stödja en kandidat som garanterar monetär stabilitet.

De fyra kandidaterna är Marco Buti från Italien, som är kanslichef hos EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni, Luxemburgs förre finansminister Pierre Gramegna, Portugals förre finansminister Joao Leao, och Nederländernas förre statssekreterare Menno Snel.

Det största ekonomiska hotet nu för EU-medborgare är inflationen, som hotar att göra dem fattigare, sade Christian Lindner.

EU-länderna måste så snart som möjligt återgå till ekonomisk stabilitet och minska sina budgetunderskott och skulder, sade han.

Han upprepade att Tyskland inte kommer att använda sig av möjligheten om undantag från EU:s budgetregler 2023.

"Mitt råd till andra medlemsländer är att konsolidera sina statsfinanser och bekämpa inflationen", sade den tyske finansministern.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -