EU
SVERIGE BÖR ÅTGÄRDA ORÄTTVIS SKOLA, BOMARKNAD, ENERGINÄT (Direkt)

2022-05-23 11:37

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen uppmanade på måndagen Sverige att ge invandrare och andra svaga grupper rättvis tillgång till utbildning.

Kommissionen upprepade även sina rekommendationer om de flertaliga obalanserna på den svenska bostadsmarknaden.

Kommissionen riktade sina landspecifika rekommendationer till Sverige, precis som till andra EU-länder.

Sverige bör stödja elever från socioekonomiskt svaga områden och med invandrarbakgrund genom att ge dem likvärdig tillgång till skolor och minska bristen på kvalificerade lärare, skrev kommissionen.

"Skillnaden i läsförmåga mellan elever med och utan invandrarbakgrund är bland de högsta i EU", konstaterade rapporten.

"Orättvisor i utbildning ökar och är ofta kopplade till begränsade skolval för elever med invandrarbakgrund. Skillnaden i utbildningsresultat har en stor påverkan på chanserna för svaga elever att skaffa sig relevanta färdigheter för att hitta arbete", fortsatte kommissionen.

Sverige bör också utveckla färdigheterna hos vuxna svaga grupper och invandrare för att underlätta deras integration i arbetsmarknaden.

"Sammantaget bidrar detta till ett gap i sysselsättning och kompetenser för en stor del av arbetskraften", skrev kommissionen.

När det gäller bostadsmarknaden rekommenderade kommissionen Sverige att minska riskerna med hushållens höga skuldsättning genom bolån. Som tidigare år varnade kommissionen för att en oordnad korrigering av bostadsmarknaden kan skada ekonomin och banksektorn. Oron kan även spilla över till grannländers ekonomier.

"Åtgärder som har vidtagits de senaste åren har haft begränsad effekt", skrev kommissionen.

Sverige bör minska ränteavdragen eller höja fastighetsskatter och stimulera investeringar i bostadsbyggande för att minska bostadsbristen. Särskilt "strukturella hinder" för byggande bör tas bort och tillgången på byggbar mark bör öka.

Vidare bör Sverige reformera den överreglerade hyresmarknaden.

Inom energisektorn uppmanade kommissionen Sverige att öka investeringarna i förnybar energi och stärka det inhemska kraftnätet.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -