EU
FÖRESLÅR FÖRLÄNGT UNDANTAG FRÅN BUDGETREGLERNA (NY) (Direkt)

2022-05-23 10:10

(Tillägg: från stycke tio)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen föreslog på måndagen att stabilitetspaktens budgetregler suspenderas även 2023.

Orsaken är de historiskt höga energipriserna och fortsatta störningar i leveranskedjor.

Användningen av den så kallade undantagsklausulen vid allvarliga ekonomiska störningar infördes 2020 på grund av coronapandemin.

"Förlängningen av undantagsklausulen till 2023 tar hänsyn till hög osäkerhet och kraftiga nedåtrisker i en situation där Europas ekonomi inte har normaliserats", sade EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni i en kommentar.

"När vi navigerar i turbulensen som har orsakats av Rysslands invasion av Ukraina måste regeringar ha flexibilitet att anpassa sin politik till händelser som saknar motstycke", fortsatte han.

Kommissionen gav rekommendationer för EU-ländernas budgetpolitik 2023. Offentliga investeringar för grön och digital omställning, samt energisäkerhet bör öka.

Det breda stödet till ekonomin under pandemin bör fokusera på tillfälliga och riktade åtgärder, bland annat för att dämpa effekten av höga energipriser.

EU-länderna bör begränsa ökningen i löpande utgifter som finansieras nationellt, samtidigt som de automatiska stabilisatorerna bör tillåtas verka.

Länder med höga skulder måste förankra sin budgetpolitik i en försiktig anpassningsbana på medellång sikt, skrev kommissionen.

Tysklands finansminister Christian Lindner sade till måndagens Financial Times att möjligheten för EU-länder att avvika från budgetreglerna inte innebär att länderna bör göra det.

"Vi kommer inte att utnyttja undantagsklausulen utan kommer att återvända till vår skuldbroms, som är förankrad i vår författning", sade han vid G7-mötet för finansministrar.

I sin årliga granskning av EU-ländernas ekonomier fann kommissionen att 18 EU-länder överskred gränsen för budgetunderskott på 3 procent av BNP under 2021 eller 2022.

Dock startas inga överträdelseärenden eftersom undantagsklausulen är i kraft.

Sverige och sex andra EU-länder ansågs ha makroekonomiska obalanser. Ytterligare tre, Cypern, Grekland och Italien, ansågs ha överdrivet stora obalanser.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -