DNB Renewable Energy Retail minskade 6,05 procent i april - Chr Hansen starkaste bidragsgivare (Finwire)

2022-05-23 10:34

Fonden DNB Renewable Energy retail A minskade 6,05 procent i april, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 9,12 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 8,16 procent och är därmed bättre än index som har minskat 13,72 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis skriver förvaltarna att marknaden fortsatt nedåt under april och tyngdes av det fortsatta kriget i Ukraina. Samtidigt har antalet fall av covid-19 ökat i Kina vilket lett till nedstängningar som minskat efterfrågan på olja negativt samt skapat störningar i leverantörskedjorna.

Starkaste bidragsgivaren under månaden blev Chr Hansen som rapporterade en stark organisk tillväxt, därtill gynnades bolaget av sin defensiva karaktär.

Svagaste bidragsgivaren var Sunrun där osäkerhet uppstått kring bolagets leverantörskedjor.

I övrigt skriver förvaltarna att marknaden var fortsatt volatil vilket har öppnat upp attraktiva ingångslägen för långsiktiga investerare. Under månaden kom IPCC med sin sista del i sin klimatrapport. Rapporten konkluderade att energi kommer vara centralt för att uppnå klimatmålen, där rapporten pekar på att förnybara energikällor måste implementeras omgående tillsammans med alternativa energislag såsom vätgas.

De aggregerade intäkterna hos fonden steg under månaden samtidigt som intäktsmultiplarna backade, både på grund av nedgångar i aktiepris och förändringar i portföljen. Fonden handlas just nu till en premie jämfört med MSCI världsindex men har samtidigt starkare tillväxtutsikter enligt förvaltarna.

De största innehaven i fonden vid månadsskiftet var Enel Spa, IMCD och Sunrun med portföljvikter om 5,81, 5,73 respektive 4,67 procent.

Största sektorerna i fonden var industri, materials och utilities med portföljvikter om 39,11, 19,96 respektive 17,89 procent.

Gällande fondens geografiska exponering var USA det land med störst exponering om 27,18 procent. Därefter följde Danmark och Nederländerna med portföljvikter om 12,55 respektive 11,89 procent.

DNB Renewable Energy retail A, % april, 2022
Fond MM, förändring i procent -6,05
Index MM, förändring i procent -9,12
Fond i år, förändring i procent -8,16
Index i år, förändring i procent -13,72

Joel Johansson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -