BUBA
SER BLYGSAM BNP-TILLVÄXT I TYSKLAND UNDER 2 KV (Direkt)

2022-05-23 12:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tysklands BNP-tillväxt kommer sannolikt att öka blygsamt under andra kvartalet räknat från nuvarande läge.

Det skriver Bundesbank i sin månadsrapport, som publicerades på måndagen.

"Leveransflaskhalsarna inom industri och bygg har intensifierats igen och höga energipriser har ytterligare dämpat produktionen. Det senare har också förvärrat den redan höga inflationen, som minskat köpkraften hos privata hushåll och därmed tyngt den privata konsumtionen", skriver banken.

De tillägger att varuexporten också sjönk markant under första kvartalet 2022. Speciellt exporten till euroländerna har fallit kraftigt – "troligen också på grund av det mycket svaga tillväxtmomentet i euroområdet".

Men trots det räknar Bundesbank med att de lättade restriktionerna för covid-19 bör lyfta både leverantörer av tjänster och hushållens konsumtion rejält.

Beträffande inflationen skriver centralbanken att de förväntar sig att inflationstakten kommer att stiga något till en början och sedan endast sjunka måttligt.

"Sammantaget, ur dagens perspektiv, bör inflationen fortfarande i genomsnitt vara runt 7 procent för innevarande år", skriver Bundesbank, som tillägger att prisutsikterna dock är särskilt osäkra just nu.

Bundesbank noterar att arbetsmarknaden utvecklades "extremt gynnsamt första kvartalet 2022". Antalet sysselsatta ökade kraftigt under årets två första månader och i mars överträffades för första gången den tidigare högstanoteringen för sysselsättningen från början av 2020.

Arbetslösheten har samtidigt fallit tillbaka till nivåerna före krisen, men det har däremot inte korttidsarbetet och sannolikt inte heller antalet arbetade timmar gjort, tillägger de.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -