Skandia Småbolag Sverige minskade 6,09 procent i april - blandad makrostatistik under månaden (Finwire)

2022-05-19 11:39

Fonden Skandia Småbolag Sverige minskade 6,09 procent i april, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 5,05 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Jimmy Bengtsson.

Förvaltaren inleder med att kommentera den fortsatta oron på aktiemarknaderna vilken präglas av både kriget i Ukraina och inflationsoro. Vidare lyfter man fram att man fått blandade indicier från makrostatistiken under månaden.

"ISM Manufacturing sjönk till 57,1 vilket var svagare än väntat, och arbetslösheten i USA sjönk något till 3,6 procent. I eurozonen sjönk det preliminära inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin till 55,3 vilket dock var bättre än förväntat. I Kina sjönk inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin in i kontraktionsterritorium", skriver förvaltaren.

Fortsättningsvis lyfter man fram att Dometic, NCC och OX2 överraskade positivt när man presenterade sina kvartalsrapport. Samtidigt mottogs rapporter från Getinge, Electrolux, Addlife, Thule och Nent svagare.

Vinstvarningar kom från bland annat Kindred och Scandinavian Biogas samtidigt som Hexatronic och Biogaia kom med omvända vinstvarningar.

Vidare skriver man att Better Collective aviserade förvärvet av Futbin och Stenhus fastigheter lagt ett bud på Randviken under månaden.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Beijer Ref, Saab och Trelleborg med portföljvikter om 6,5, 4,9 respektive 4,7 procent.

Skandia Småbolag Sverige, % april, 2022
Fond MM, förändring i procent -6,09
Index MM, förändring i procent -5,05

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Skandia Småbolag Sverige - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -