På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

SBAB: 'Boräntor kring 4 procent det nya normala' (Finwire)

2022-05-19 10:12

Boräntor kring 4 procent är det nya normala, enligt den statliga bolånejätten SBAB, som hänvisar till att Riksbanken väntas höja reporäntan med 25 punkter vid varje beslutstillfälle i år.

"I det läge vi befinner oss i både globalt och i Sverige råder mycket stor osäkerhet om den ekonomiska utvecklingen. Mycket talar ändå för att låntagare bör ställa in sig på att bostadsräntor omkring 4 procent kommer att bli det nya normala framöver. En snabbare inflationsnedgång och/eller en väsentligt sämre realekonomisk utveckling än väntat krävs för att räntorna inte ska stiga så mycket och snabbt", skriver SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Bankens prognos för den rörliga bostadsräntan på tre månader är att den stiger till 2,7 procent i januari nästa år för att sedan stabiliseras på en nivå runt 3,6 procent för 2025. För den femåriga räntan är prognosen att den stiger till 3,9 procent i januari nästa och stabiliseras kring 4,5 procent för 2025.

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -