RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR NED, SVENSKA BOPRISER SJUNKER (Direkt)

2022-05-19 09:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter kraftiga fall på New York-börserna på onsdagen har sentimentet repat sig något under torsdagen, men bara tvekande.

Europaräntorna fortsätter sjunka med tyska räntor 1-2 punkter lägre, EUR/USD gjorde en kortvarig sejour över 1:05-nivån och börserna öppnar på minus. Oljan har stigit något efter onsdagens kraftiga fall.

"Marknaden försöker att hitta en botten här. Det finns mycket osäkerhet på marknaden just nu om det blir en recession som kommer eller om det blir ännu en 'nära döden upplevelse'", sade Lori Calvasina på RBC Capital Markets till Bloomberg News.

Efter en initial uppgång i USA-räntorna i Asienhandeln har de åter vänt nedåt, med tioåringen på 2,88 procent.

Wells Fargo har sänkt sin BNP-prognos för USA och spår nu en mild recession i slutet av året. Ekonomin väntas minska med 1,3 procent från toppen till botten under tre kvartal, vilket kan jämföras med 10 procent under pandemiåret 2020 och 3,8 procent under finanskrisen.

Fed-ledamöterna fortsätter samtidig att betona vikten av att hålla i normaliseringsprocessen. Patrick Harker, Fed-chef i Philadelphia, sade att han stödjer att centralbanken genomför fler större räntehöjningar vid de kommande mötena för att få ned inflationen.

"Om det inte är några signifikanta ändringar i datan de kommande veckorna, förväntar jag mig ytterligare två 50-punktershöjningar i juni och juli. Efter det förväntar jag mig en sekvens av höjningar av Fed fundsräntan i en regelbunden takt tills vi är säkra på att inflationen rör sig mot kommitténs inflationsmål", sade han.

Finansminister Janet Yellen varnade för "stagflationseffekter" från högre energi- och livsmedelspriser, men betonade att Federal Reserve hanterar inflationsoron.

"Jag tror inte att USA faller ned i recession, jag tror att Europa kanske är lite mer sårbart och utsatta på energisidan", sade hon.

På torsdagen kommer USA-data i form av Phildelphia Fed index och försäljning befintliga bostäder.

Under eftermiddagen publiceras även protokollet från ECB:s möte i april, då endast små justeringar i den framåtblickande guidningen gjordes. Sedan dess har många ECB-ledamöter höjt tonläget och börjat flagga för avslutat QE vid junimötet och en första räntehöjning vid julimötet.

Även ECB-chefen Christine Lagarde har varit inne på den linjen, och Olli Rehn signalerat för att juniprognosen kan ligga nära ett av de värre alternativscenarierna från i mars, vilket skulle öka skyndsamheten.

ECB-ledamoten Klaas Knot, förvisso känd hök i rådet, har öppnat för möjligheten att höja 50 punkter vid behov, vilket knappast är vad ECB kan enas om. Marknaden har dock prisat in mer än 100 punkters höjning i år, vilket tyder på minst 25 punkter vid varje möte från juli och framåt.

Market News International (MNI) skriver med hänvisning till källor att en majoritet i ECB-rådet är redo att höja räntan med två gånger 25 punkter i år, och lämnar dörren öppen för en tredje höjning. Stödet för en 50-punktershöjning är däremot begränsat.

Data från Japan visade en svagare exportutveckling än väntat i april, delvis på grund av dämpad efterfrågan från Kina. I Australien var arbetslösheten oförändrad på rekordlåga 3,9 procent i april, men antalet sysselsatta ökade mindre än väntat.

Sean Langcake på BIS Oxford Econmics noterade att sysselsättningstillväxten har dämpats något de senaste månaderna vilket är naturligt då arbetsmarknaden närmar sig full kapacitet.

Även lönetillväxten avtog något första kvartalet men en arbetslöshet på 3,9 procent väntas generera högre löneökningar framöver även om processen kan vara lite trög. Sammantaget är det grönt ljus för centralbanken RBA att höja räntan igen vid policymötet den 7 juni, sade han enligt Dow Jones.

Svenska räntor sjunker också på torsdagen, och kronan har tappat till över 10-nivån mot dollarn och 10:50-nivån mot euron.

Valueguards data visade att bostadspriserna sjönk 0,2 procent säsongsrensat mellan mars och april, och under första halvan av maj ser nedgången ut att ha accelererat.

Flera bedömare tror nu att högre bolåneräntor, svagare inkomster för hushållen och ökat utbud tar ut sin rätt och spår att bopriserna kan falla med 10 procent.

              torsdag kl 9.45 (onsdag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK   10:0300  (9:9799)  EUR/USD    1:0483  (1:0510)
EUR/SEK   10:5085 (10:4891)  USD/JPY    128:33  (128:63)
Ty obl 2     0,37    (0,31)  Ty obl 10    0,98    (1,06)
US obl 2     2,65    (2,71)  US obl 10    2,87    (2,96)
Sv obl 2     1,26    (1,32)  Sv obl 10    1,71    (1,79)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -