Jeremy Grantham spår att S&P 500 kommer falla 40 procent framöver - tror på recession och stagflation (Finwire)

2022-05-19 09:22

Den välkända brittiska investeraren Jeremy Grantham anser att aktiemarknaden befinner sig i en bubbla likt den år 2000, och förväntar sig att amerikanska S&P 500 kommer falla minst 40 procent från sin topp. Det skulle få indexet att falla till en nivå som inte setts sedan pandemin bröt ut 2020. Det skriver Business Insider.

Grantham spår tuffa år för aktiemarknaden framöver och bedömer att nuvarande situation i mångt och mycket liknar den som rådde 2000, där främst teknikaktier gick starkt. Dock bedöms det finnas vissa skillnader, som enligt britten tyder på ett allvarligare läge nu än för 22 år sedan.

Situationen då präglades av låga priser på råvaror, vilket inte är fallet idag - mycket på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Även priserna för energi beskriv som problematiska, två faktorer vilka Jeremy Grantham spår kommer slå mot företagens vinstmarginaler.

"Det första som försvinner i en recession är vinstmarginalerna, och det är mycket troligt att det kommer att hända den här gången. Vi borde hamna i någon form av recession ganska snabbt", förklarar han.

Även de höga bostadspriserna bekymrar och investeraren tror även att en stagflation likt den på 1970-talet ligger i korten. Jeremy Grantham har varit en högljudd kritiker kring hur centralbankerna hanterade penningpolitiken under pandemin.

Jesper Ahlberg
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -