På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BÖRSEN
ERIC TYNGS AV CISCO-DELÅR, SINCH VINNARE, OMXS30 -1,6% (Direkt)

2022-05-19 10:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen fortsatte nedåt på torsdagsmorgonen, efter att amerikanska index handlats med rejäl slagsida under onsdagskvällen.

En dryg timme in på handelsdagen var storbolagsindexet OMXS30 ned med 1,6 procent till nivån 1.970 med aktier för 3,8 miljarder kronor omsatta på börsen i sin helhet. De europeiska större börserna i Frankfurt och Paris var ned med något mer än OMXS30.

Bland storbolagen noterades telekombolaget Ericsson långt nere i förlorarlistan. Aktien sjönk med 2,2 procent efter att den amerikanska sektorkollegan Cisco redovisat svagare siffror än väntat och fallit tillbaka i den Wall Streets efterhandel på onsdagskvällen.

Finländska konkurrenten Nokia hittades i sin tur omkring 3,5 procent ned på Helsingforsbörsen.

Bland andra storbolagsförlorare fanns fordonssäkerhetsbolaget Autoliv, verkstadsbolaget Atlas Copco och byggbolaget Skanska, vardera med nedgångar på 2-3 procent.

I ensamt majestät på vinnarlistan hittades molnkommunikationsbolaget Sinch, som steg omkring 2 procent.

Vinnare fanns dock utanför storbolagsindex, bland annat i form av tekniktillverkaren Sivers Semiconductors, vars aktie klättrade med nära 30 procent efter att dotterbolaget Sivers Photonics tecknat ett kontrakt värt över 0,6 miljoner dollar.

Kontraktet har tecknats i samband med att Sivers Photonics inlett ett partnerskapsavtal med en ny kund, som bolaget beskriver som ett Fortune 100-bolag, enligt ett pressmeddelande.

I botten skvalpade ett flertal aktier som sattes i rörelse på onsdagen, bland annat Active Biotech som gav tillbaka 15 procent av den mastiga uppgången som följde positiva besked från amerikanska läkemedelsverket FDA.

Rapportflödet fortsatte under morgonen och gamingkonglomeratet Embracer var största aktör. Kursen inledde med att sjunka omkring 4 procent innan fotfästet hittades och aktien handlades upp med ett par procentenheter från den initiala botten. Embracer redovisade ett lägre ebitda-resultat än väntat för det fjärde kvartalet (januari-mars): 1.473 miljoner kronor jämfört med 1.522 i förhandsestimat insamlade av Infront.

Rörelseresultatet var dock helt i linje med förväntan och nettoomsättningen kom in starkare än konsensus, med 5.229 miljoner kronor, högre än väntade 4.459 miljoner kronor. Detta var dock en negativ omsättningstillväxt på 34 procent, med anledning av ett tufft jämförelsekvartal. Prognoserna för rörelseresultat de nästkommande två räkenskapsåren upprepades.

Oljebolaget Maha Energys ebitda-resultat växte med över 100 procent till 22,1 miljoner kronor i det första kvartalet 2022 (10,2). Nettoresultatet blev 12,0 miljoner dollar (5,5), motsvarande 0:10 dollar per aktie (0:05). Nettoomsättningen uppgick till 30,8 miljoner kronor (15,8). Vd sammanfattar att kvartalet gav rekord på flera parametrar. Beskeden var dock inte nog för marknaden och aktien sjönk med 4 procent.

Från nyhetshåll rapporterades att SAS vd Anko van der Werff jobbar övertid för att rädda bolaget, enligt Dagens Næringsliv, och inställningen är att det är "nu eller aldrig".

"Det finns inget annat alternativ", ska vd:n ha sagt vid flygkonferensen Routes Europe i Bergen.

I våras bedömde advokater att den svenska och danska staten inte kommer kunna rädda bolaget ensamma utan att privata investerare måste stå för merparten av insatsen, skriver tidningen.

Bild: Stockholmsbörsens OMXS30

Bildkälla: Infront

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Embracer Group B - I dag

{point.key}

Maha Energy - I dag

{point.key}

SAS - I dag

{point.key}

Ericsson A - I dag

{point.key}

Nokia Oyj - I dag

{point.key}

Cisco Systems Inc - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

Sivers Semiconductors - I dag

{point.key}

Skanska B - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Atlas Copco A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -