På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

USA
HAR EJ LEGAL MAKT TA ÖVER RYSKA CENTRALBANKENS TILLGÅNGAR (Direkt)

2022-05-18 19:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA har inte legal makt att ta över den ryska centralbankens frysta tillgångar, men G7 diskuterar olika vägar för att få Ryssland att betala åtminstone en del av Ukrainas kostnader.

Det sade USA:s finansminister Janet Yellen, enligt Reuters.

Hon sade också att det är hög sannolikhet för att den tillfälliga licensen, som tillåter transaktioner med Rysslands finansdepartement i syftet för att ta emot betalningar, inte förnyas. Licensen utgår den 25 maj, vilket är samma dag som Rysslands nästa betalning. Det lämnar ett kort fönster för Ryssland att undvika default, skriver Reuters. Även om Ryssland kan betala i rubel, är skulden i dollar. En inställd betalning kan då resultera i en "teknisk default".

"Det har inte varit ett slutgiltigt beslut på det, men jag tror att det är osannolikt att det skulle fortsätta", sade hon och tillade att en "teknisk default" inte skulle ändra den nuvarande situationen angående Rysslands tillgång till kapital.

Janet Yellen sade också att finansministrarna i G7-gruppen undersöker olika vägar för att få Ryssland att betala för den skada som landet orsakat Ukraina och dess ekonomi under snart 3 månaders krig.

"Jag tror att det är väldigt naturligt att vi, givet den enorma förstörelsen i Ukraina och den stora återuppbyggnadskostnaden de kommer att ställas inför, kommer att se till Ryssland för att hjälpa till att betala åtminstone en del av priset som kommer att vara inblandat", sade finansministern.

En idé har varit att USA tar kontroll över den ryska centralbankens frysta tillgångar. USA och dess allierade har blockerat estimerade 300 miljarder dollar i tillgångar, men de fortsätter att vara i rysk ägo, poängterar Reuters.

"Medan vi börjar att undersöka detta, kommer det inte att vara lagligt nu i USA för regeringen att ta över tillgångarna. Det är inte något som är tillåtet i USA", menade hon.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -