Regelstyrda fonden ser inga tydliga trender i marknaden för tillfället - NorQuant Multi-Asset (Finwire)

2022-05-04 14:43

Finwire har träffat Thomas Nygaard, vd och medgrundare av NorQuant Kapitalforvaltning samt huvudförvaltare för fonden NorQuant Multi-Asset. Nygaard har över tjugo års erfarenhet i finansbranschen där han bland annat arbetat som finansanalytiker, portföljförvaltare och analyschef. Idag har han också rollen som rådgivande styrelseledamot vid BI Norwegian Business School.

Norska NorQuant Kapitalforvaltning utvecklar forskningsbaserade kvantitativt förvaltade fonder. I januari 2021 lanserades fonden NorQuant Multi-Asset och i juni samma år lanserades även en andelsklass i svenska kronor. Fonderna är registrerade i Sverige.

NorQuant Multi-Asset är en regelstyrd fond som dynamiskt anpassar sig till olika marknadsförhållanden. Fonden investerar i aktier, obligationer, råvaror och fastigheter genom likvida och billiga börshandlade fonder, så kallade ETF:er, vilket gör att fonden erbjuder en hög diversifieringsgrad till en låg kostnad.

“Indexfonder och kvantitativa strategier har växt mycket i popularitet. Det var den utvecklingen jag såg för 5-6 år och utvecklingen går mer och mer mot regelstyrd förvaltning där mycket kan automatiseras. Det var så idén startade och idag kan vi erbjuda en bättre och billigare produkt till investerare”, säger Thomas Nygaard.

Investeringsstrategin i fonden bygger på nobelprisvinnande forskning som visar på att användning av momentum i tillgångsklasser kan erbjuda en högre avkastning. Strategin använder sig av både volatilitet och korrelation som analyseras kontinuerligt för att allokera fondens kapital mot de mest attraktiva trenderna.

“Kort sagt visar forskningen som strategin bygger på bland annat att när en marknad uppvisar momentum och har gått bra i ett halvår till ett år är det större sannolikhet att detta momentum fortsätter än att det inte gör det. Detsamma gäller på vägen ner. Marknader som har utvecklats negativt i en period från några månader till ett år fortsätter ofta neråt. Detta är en effekt som både akademiska artiklar och NorQuants forskning ser i aktieindex, men också i andra aktiva klasser som råvaror, obligationer och fastigheter”.

Analysteamet består av Thomas Nygaard, Alberto G.Jiménez, Panagiotis Theodorakopoulos och Vu Le Tran. Både Jiménez och Theodorakopoulos kommer till NorQuant från norska oljefonden där de arbetat sju år och haft flera seniora roller. Vu Le Tran har en doktorsexamen inom finans från Nord Universitet.

NorQuant har också ett svenskt dotterbolag där Erik Lidén har rollen som vd. Lidén har tidigare grundat fondbolaget Insiderfonder samt varit chefsförvaltare på Volvo Cars pensionsförvaltningsbolag.

Under sommaren 2019 började NorQuant att investera i fonden för eget kapital och i fjol blev det möjligt för allmänheten att investera i fonden. Sedan lanseringen 2021 har fonden avkastat 18,97 procent och i år har NorQuant Multi-Asset D slagit marknaden rejält genom att leverera en positiv avkastning om 4,53 procent. Inom kategorin blandfonder är NorQuant Multi-Asset D den fond som utvecklats starkast i Avanzas fondutbud. Förvaltningsavgiften ligger på 0,99 procent.

När det gäller strategins förmåga att kunna prognostisera framåt menar Nygaard att fonden inte försöker förutspå några framtida trender utan endast följer nuvarande trender i handelsflöden.

“I dagsläget ser vår modell inga tydliga trender vilket resulterar i en ganska jämn fördelning gällande tillgångsallokeringen. Om man istället tittar på allokeringen under coronautbrottet var utvecklingen på de flesta marknader negativ, då hade vi istället 75 procent i obligationer. Under förra året var aktiemarknaden stark och då hade fonden en exponering mot aktier på cirka 75 procent. Det viktiga är att en av de aktiva klasserna eller en region gör det bra”, säger Nygaard.

Tillgångsallokering i fonden idag ser ut som följande:

Tillgångsslag Allokering
Aktier 24%
Obligationer 24%
Råvaror 32%
Fastigheter 20%

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -