Penser Dynamisk Allokering ökade 0,73 procent i mars - stabiliserad marknad under månaden (Finwire)

2022-04-19 15:08

Fonden Penser Dynamisk Allokering steg 0,73 procent i mars. Sedan årsskiftet har fonden minskat 12,02 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Jonas Thulin.

Inledningsvis skriver förvaltaren att marknaden stabiliserat sig något under mars efter att året inletts med rejäla utmaningar.

"Risken ökade rejält när Ryssland invaderade Ukraina, men under månaden har marknaden stabiliserats något och det är inte längre den geopolitiska risken som leder marknaden, utan vid i skrivande stund är det de finansiella villkoren som är den viktigaste förklaringsvariabeln för hur marknaden agerar. Så som vi positionerat oss är vi både lugna och konstruktiva", skriver Thulin.

Under månaden har fonden adderat risk tillbaka i portföljerna efter att ha haft en mer defensiv exponering i fonden under de första månaderna 2022. Fonden besitter nu en övervikt i aktier.

"På grund av att vi tidigt i månaden hade den högsta finansiella stressen i EU hade vi 5 procent allokerat till Sverige i fonden, mest för att hålla lite kronor, resten allokerades bortom Europa. Vid mitten av månaden ändrades det så att Sverige inte längre var marknaden i EU med högst finansiell stress gjorde det att vi ökade vår positivitet kring Sverige och Norden, på grund av det har vi nu ökat exponeringen mot dessa områden igen", skriver förvaltaren.

Fondens tillväxtaktier på den svenska marknaden uppges ha haft en tuff period på grund av oron kring bland annat räntor och inflation. Samtidigt finner fonden amerikansk teknologi bland sina bäst presterande innehav.

Periodens bästa innehav för fonden var Nibe, MIPS och MSCI EM Latin America ESG ETF. Månadens sämsta innehav var H&M, Smart Eye och Avanza Bank. Nibe uppges ha gått starkt efter att IEA rekommenderade uppgradering till värmepumpar för att reducera Rysslandberoende. H&M uppges ha presterat sämst efter en svagare delårsrapport än väntat.

Under mars gjordes omallokeringar i fonden. Dessa var i form av köp av en global ren energi ETF samt en ökning av exponeringen mot Sverige och Norden.

Penser Dynamisk Allokering, % mars, 2022
Fond MM, förändring i procent 0,73
Fond i år, förändring i procent -12,02

Isabella Millings
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Penser Dynamic Allocation - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -