BEOWULF MINING
KOPPLING TILL BREVLÅDEFÖRETAG - MEDIA (NY) (Direkt)

2022-03-17 09:38

(Tillägg: sjunde och åttonde stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Gruvprospekteringsbolaget Beowulf Mining är delägare i ett brevlådeföretag, Vardar Geoscience, i Brittiska Jungfruöarna.

Det rapporterar Aftonbladet.

Uppgifterna om Beowulfs dotterbolag på Brittiska Jungfruöarna saknas både i informationen från när Beowulf Mining 2020 bad aktieägarna om runt 80 miljoner kronor via en nyemission. Inte heller finns uppgifterna på bolagets webbsida.

Aftonbladet hittar uppgifterna i en av noterna i moderbolagets årsredovisning för 2020 som lämnats in till det brittiska bolagsverket, uppges det.

Beowulf Mining har utlovat en miljard i skatteintäkter i Jokkmokk, om regeringen godkänner bolagets ansökan om uppstart av järnmalmsgruvan i Kallak. Bolaget saknar dock finansiering för att driva en gruva, skriver Aftonbladet.

"Runt 20 miljoner kronor har i stället skickats vidare till ett dotterbolag i Kosovo – som kopplas till ett brevlådeföretag i skatteparadis", skriver tidningen.

Bolaget på Brittiska Jungfruöarna ska nu avvecklas, uppger Beowulf Minings vd Kurt Budge. Alla pengar som skickats vidare från svenska småsparare har enbart gått till prospektering i Kosovo, säger han till tidningen.

"BVI-enheten bildades när grundarna av Vardar etablerade företaget före Beowulfs första investering. Alla Beowulfs investeringar har hittills använts för prospektering i Kosovo", säger Kurt Budge.

Marknaden svarade med att handla ned aktien i Beowulf Mining med som mest 35 procent. Ett par minuter senare hade aktien repat sig något och var i stället ned omkring 27 procent.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Beowulf Mining SDB - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -