På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BANK
BANKFÖRENING ÖVERKLAGAR BANKSKATTEN TILL EU-DOMSTOLEN (Direkt)

2022-03-09 10:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bankföreningen överklagar bankskatten till EU-domstolen, skriver de i ett pressmeddelande.

Bankföreningen konstaterar att den bankskatt som trädde i kraft den 1 januari i år drabbar svenska hushåll och företag.

"Skatten slår mot den ekonomiska tillväxten och fördyrar finansieringen av klimatomställningen. Den missgynnar dessutom investeringar genom svenska banker till utländska bankers fördel", skriver de.

Bankskatten innebär att nio banker och kreditinstitut, inklusive statliga SEK och SBAB samt kommunägda Kommuninvest, ska betala ytterligare cirka 6 miljarder kronor i skatt årligen. De berörda bankerna får betala skatten utöver de 5-6 miljarder kronor som årligen betalas i resolutions- och insättningsgarantiavgift.

Dess selektiva utformning är i sig orättvis och enligt vår Bankföreningens bedömning olaglig eftersom den strider mot EU-rätten och dess statsstödsregler, därav överklagan.

Enligt Bankföreningen borde EU-kommissionen ha inlett ett formellt granskningsförfarande när den i slutet av förra året bedömde om bankskatten strider mot EU:s statsstödsregler.

Bankföreningen överklagar därför EU-kommissionens beslut till EU-domstolen och begär att frågan om statsstöd ska utredas på nytt och mer noggrant.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


SEB A - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Danske Bank - I dag

{point.key}

Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -