SAS
NÄRMAR SIG KONKURS OM INTE REKONSTRUKTION GENOMFÖRS - DNB (Direkt)

2022-02-16 11:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En rekonstruktion av flygbolaget SAS ser ofrånkomlig ut, annars riskerar bolaget att gå i konkurs, skriver DNB i en analys på onsdagen där riktkursen sänks till 0:40 kronor från tidigare 1 krona och rekommendationen sälj upprepas.

Sänkningen av riktkursen är avsedd att reflektera sänkta estimat och ökad finansiell risk för flygbolaget, som hittills har klarat pandemin genom en stor finansiell rekonstruktion.

Främsta anledningen till sänkta estimat är den begränsade möjligheten att anpassa kapaciteten under låg efterfrågan kopplad till covid-situationen, enligt DNB.

"Vi uppskattar förlusterna till 17,6 miljarder kronor sedan utbrottet startade", skriver bankens analytiker.

Balansräkningen är inte tillräckligt stor för att i förlängningen absorbera denna finansiella chock, och en rekonstruktion för att undvika konkurs är därför nödvändig.

"Vi tror att de likvida tillgångarna uppgår till 5,6 miljarder kronor. Detta kan jämföras med totala skulder på 40,5 miljarder kronor i slutet av fjärde kvartalet. Denna höga skuldsättning ser ohållbar ut, och med 3,8 miljarder kronor i förfallande skulder inom de närmaste 12 månaderna kommer en rekonstruktion förmodligen krävas", skriver DNB.

Rekonstruktionen bör adressera de stora skulderna och en kostnadsposition som inte är konkurrensmässig jämfört med sektorkollegor, fortsätter banken.

Det finns, enligt bankens egna data, en uppdämd efterfrågan på resor som nu släpps loss när myndigheterna avlägsnar hinder för att åka utomlands. Men SAS konkurrensposition är enligt DNB:s bedömning svag och kampen mot lågkostnadskonkurrenterna spås bli tuff. Särskild tonvikt läggs vid att Ryanair på senare tid har expanderat kapaciteten i Sverige.

"Samtidigt är bränslepriserna rejält upp och SAS saknar hedge mot detta", skriver DNB.

SAS-aktien var ned med omkring 7 procent till 1:46 kronor på onsdagen.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


SAS - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -