HEXPOL
MÅNGA OCH KRAFTIGA STÖRNINGAR I EFTERRÅGAN 4 KV ENL VD (Direkt)

2022-01-28 13:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Polymertillverkaren Hexpol, som bland annat är en underleverantör till fordonsindustrin, hade "många och kraftiga" störningar under det fjärde kvartalet när det gäller efterfrågan från kunder och leveranser.

Det skriver Hexpols vd Georg Brunstam i bokslutsrapporten.

"Fordonstillverkarnas frekventa stopp och start av produktion på grund av komponentbrist hade en tydligt negativ påverkan på de av våra kunder som levererar till fordonsindustrin", skriver han.

Utöver det stängde flera av Hexpols kunder ner sin produktion extra länge under julhelgerna drivet av komponentbrist.

Under kvartalet upplevde även Hexpol självt störningar i leveranskedjan vad gäller råmaterial där såväl transportproblem som brist på råvaror påverkade negativt.

Bolagets bruttomarginal har under kvartalet påverkats negativt av den kontinuerliga anpassningen i produktionen i kombination med icke optimerade recept på grund av råvarubrist samt prisökningar på råmaterial och energi.

Som ett led i att öka effektivitet har Hexpol under kvartalet kommunicerat en planerad omstrukturering av bolagets produktion i England.

"De stora utmaningar som finns just nu med fordonsindustrins frekventa produktionsstopp samt globala transport- och råvaruproblem, tillsammans med en kraftigt ökad frånvaro på grund av smittspridning och regler runt karantän skapar ytterligare osäkerhet", skriver Georg Brunstam.

Han uppger dock att bolaget är redo att möta den förväntade ökningen av fordonsproduktionen. Den starka affärsmodellen i kombination med en tydlig M&A-agenda och stark finansiell ställning ger bolaget goda utsikter till fortsatt tillväxt och förvärv, enligt Hexpol-vd:n.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


HEXPOL B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -