ELECTROLUX
TUFFA FÖRHANDLINGAR MED LEVERANTÖRER - VD (Direkt)

2022-01-28 13:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Electrolux ser en fortsatt hög efterfrågan det kommande året men samtidigt har förhandlingarna med leverantörerna varit tuffa för att säkra komponenter och material för att möta den.

Det säger vitvarubolagets vd Jonas Samuelsson i en intervju ned Nyhetsbyrån Direkt efter rapporten för det fjärde kvartalet.

Electrolux helår 2021 präglades av hög efterfrågan, men precis som för många andra bolag även kraftiga prisökningar på råmaterial och komponentbrist. När böckerna stängde för året summerade tillväxten trots problemen till 14 procent och den justerade rörelsemarginalen till 6 procent.

Hur hög hade tillväxten varit utan störningarna?

"Vi tappar i storleksordningen 10 procent av vår planerade produktion i kvartalet. Efterfrågan fanns där så det är i runda slängar 10 procent i både tredje och fjärde kvartalet. Nu hade vi ingen tillväxt alls på antal enheter i det fjärde kvartalet utan hela tillväxten kom från bättre mix och högre priser"

Bristsituationen har tidigare under året slagit hårdare mot premiumprodukterna som ni är beroende av för att driva positiv mixeffekt. Är det fortfarande så?

"Vi lanserar mycket nya produkter som en konsekvens av investeringsprogrammet och det är i hög utsträckning premiumprodukter. Det är en miljö där man investerar mer i sina hem och vårt lanseringsprogram ligger väl i tiden och det leder till en positiv mix, men den kunde ha varit ännu bättre med tillgång på komponenter. Det ser vi fortsatta utmaningar med under det första kvartalet, men hoppas på en gradvis förbättring"

Har det här påverkat framgången i lanseringarna av nya produkter?

"Det är klart att det gör i någon mån i den bemärkelsen att vi inte kan möta efterfrågan, men produkterna är extremt väl mottagna. Konsumenterna rankar våra produkter högt på jämförelsesidor på nätet och det är klart att man kan vara lite orolig i en situation när vi inte kan leverera, men det har utvecklats extremt positivt under året"

I rapporten guidade bolaget för en motvind från externa faktorer, som bland annat innehåller råvarukostnadsökningar, på 6-9 miljarder kronor 2022. Pareto Securities konstaterar i en kommentar till rapporten att det var högre än de 5,5-6,5 miljarder kronor som de hade väntat.

Har det varit en förhandlingsmässigt tuffare situation med leverantörerna i år än tidigare?

"Så är det faktiskt. Magnituden på kostnadsökningarna har vi aldrig sett tidigare och vi har ett leverantörsled som inte klarar efterfrågan. I vissa fall är det mer långsiktigt men i andra fall kommer det att komma ner"

Ni höjer priserna ytterligare men räknar inte med att de kommer att kompensera under det första kvartalet på grund av eftersläpning. När tror du att prisökningarna är i kapp?

"Det är under det andra kvartalet så det är inte så långt bort. Vi har i snitt ett kvartals eftersläpning"

Trots problemen har ni lyckats öka rörelsemarginalen för helåret. Bedömer du att ni kommer att kunna fortsätta med det även under 2022?

"För helåret blev marginalen 6 procent rensat för engångsposter och det är i sig en milstolpe för oss att vi nått det för första gången. Vi ger inga resultatprognoser, men vad vi säger är att vi har hög kostnadsmotvind men att vi kommer att kunna kompensera det med pris och att vi har stora lanseringar som är positiva under året. På helåret som sådant ser det bra ut med varningsflagg för det första kvartalet"

Marknaden har en tendens att handla ner aktien på rapportdagarna, det här är femte kvartalet i rad, och även i dag är aktien ned. Vad tror du det är som oroar marknaden?

"När vi aviserar högre kostnadsmotvind tenderar aktien att gå ned initialt. Utan att ge någon kursprognos så brukar det normaliseras över tid när man ser att vi lyckas, och har lyckats i många år, att kompensera för kostnadsmotvinden med pris. Vi tar det, kanske inte med en axelryckning, men vi ser att det brukar jämna ut sig över tid", säger Jonas Samuelsson.

Runt klockan 13 var Electrolux aktie ned drygt 5 procent. Aktien har haft en svag utveckling sedan årsskiftet med en nedgång på närmare 19 procent med fredagens kursnedgång inräknad. Under samma period är Stockholmsbörsens OMXS30 ned dryga 7 procent.

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Electrolux B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -