UB Infra
Begränsad påverkan från ekonomins flaskhalsproblem i infrastruktursektorn – förvaltare (Direkt)

2022-01-27 08:28

Uppdragsartikel

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Infrastrukturaktiefonden UB Infra har startat året med en överavkastning på ett par procentenheter mot ett globalt aktieindex, om än den absoluta avkastningen är negativ. På kort sikt kommer hög inflation och stigande långräntor att fortsätta sätta sin prägel på aktiemarknader och även på fonden.

Det senare säger fondförvaltaren Pekka Niemelä i en kommentar till Fonder Direkt.

"Mycket beror på centralbankernas förmåga att hantera övergången till en mer normal penningpolitisk miljö. På längre sikt står infrastrukturbolag på stadig mark och den underliggande tillväxten ligger på en hälsosam nivå", säger Pekka Niemelä.

Vad gäller världsekonomins nuvarande problem med flaskhalsar i produktionen, ökande materialpriser och höga fraktkostnader meddelar förvaltaren att detta inte är något som har en särskilt stor påverkan på innehaven, då investeringar inte är en betydande drivkraft för utvecklingen bland infrastrukturbolag i utvecklade länder. De investeringar som görs tenderar att främst handla om underhåll, medan tilläggsinvesteringar i anläggningar normalt sett är måttliga, enligt förvaltaren.

Dock konstaterar Pekka Niemelä att det ser annorlunda ut när det kommer till infrastruktur inom den gröna energiomställningen, vilket är ett område där fonden ser möjligheter på lång sikt och där nya kapitalinvesteringar spelar en central roll för sektorns framväxt.

"Där är alla de bekymren relevanta. Vi investerar för närvarande visserligen i bolag som är med och möjliggör omställningen men på det hela taget är dessa viktningar i portföljen små", säger Pekka Niemelä.

UB Infra har under det senaste året kraftigt reducerat sin allokering i elutility-bolag vars energiproduktion är exponerad mot kol, till förmån för investeringar i bolag verksamma inom godstransporter och järnvägar. Samtidigt noterar förvaltaren att aktiviteten bland de förra är stor när det gäller att försöka minska koldioxidavtrycket, och att ett antal bolag så sakteliga nu börjar ta sig ur sitt kolberoende och därmed återigen kvalificera sig för investeringar i fonden.

Dock uppges det finnas faktorer som saktar ner dessa processer, såsom långsam driftsättning av anläggningar för ny grön energiproduktion och motvilja från myndigheter att snabbt fasa ut fossila bränslen mot bakgrund av till exempel produktionsbrist och de mycket höga energipriserna i Europa.

Pekka Niemelä summerar fondens inställning till investeringar i bolag som antingen driver på den gröna omställningen eller som håller på att ställa om sin verksamhet i en sådan riktning:

"För att svara på frågan så har vi exponering och vi kommer att öka den, men vi ser en hel del osäkerheter de kommande åren gällande hur snabbt företag kan omstrukturera sina verksamheter. Generellt så föredrar vi att vänta på att företagen slutför sina omställningar innan vi investerar."

Han förtydligar samtidigt att fonden inte fokuserar på investeringar i energibolag utan att själva energiproduktionen snarare kan ses som en biprodukt vid investeringar i el-utilities.

I övrigt meddelar förvaltaren att fonden ser goda förutsättningar och möjligheter inom transportsektorn, som fortfarande väntar på en full återhämtning, då portföljteamet förväntar sig en återgång till mer normala omständigheter i sommar. Vaccinationstäckningen kommer att vara så hög som den kan bli i den utvecklade världen i sommar, så restriktioner bör följaktligen slopas, resonerar förvaltaren.

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "uppdragsartikel" under rubriken.

Direkt Studios +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


UB Emerging Markets In... - I dag

{point.key}

UB Infra A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -