SPOTIFY
NEIL YOUNG MANAR TILL BOJKOTT ÖVER JOE ROGAN-DESINFO (Direkt)

2022-01-27 09:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Neil Young uppmanar artistkollegor att bojkotta Spotify, efter att den amerikansk-kanadensiske singer-songwritern ställt ett icke hörsammat ultimatum till plattformen om att antingen avlägsna hans musik eller den kontroversielle Joe Rogans podcast innehållande konspirationsteorier om vaccin.

Tidigare i veckan publicerade Neil Young ett brev där saken adresserades, med utgångspunkt i desinformation om covid-19-vaccin som nyligen spridits i Joe Rogans podcast.

"De kan ha kvar Rogan eller Young. Inte båda", skrev musikern.

Sent på onsdagen kom ett nytt uttalande från Neil Young, vars repertoar bland annat inkluderar låtar som "Rocking In the Free World" och "Heart of Gold", där han tackade sitt skivbolag Warner Music för att de står vid hans sida i beslutet att lämna Spotify. Han uppmanade då också andra musiker att vidta samma åtgärd.

"Spotify har blivit hemman för livsfarlig desinformation om covid, som där säljs förtjänstfullt", skriver Neil Young som också betonar att publiken är ung, i snitt 24 år och därmed särskilt mottagliga för propaganda.

Under 2020 köpte Spotify exklusivitet till The Joe Rogan Experience, som tidigare varit Youtubes mest välbesökta podcast, för en summa som enligt branschmedia uppgick till cirka 100 miljoner dollar. Värvningen sågs som en nyckel i Spotifys satsning inom podcastkategorin.

De konspirationsteoretiska uttalandena i fråga kablades nyligen ut i en intervju med virologen Robert Malone, som arbetade med tidig forskning om den så kallade MRNA-teknik som nu nyttjats för flera vaccin mot covid-19. Robert Malone är kritisk till vaccinen.

Joe Rogan och Robert Malone ställde sig båda bland annat bakom påståendet att sjukhus har finansiella incitament att falskt diagnosticera dödsfall som orsakade av covid-19. Robert Malone sade också, utan faktamässig grund, att vaccination är förknippat med risker för de som redan haft covid-19 samt att världsledare "hypnotiserat allmänheten" till att stötta vaccin på ett sätt som liknar hur nazisternas banade väg till makten i 1930-talets Tyskland.

När Joe Rogans kontroversiella men sett till lyssnarantal världsledande podcast flyttades över till Spotify utelämnades ett antal avsnitt som ansågs vara kontroversiella, bland annat intervjuer med den amerikanska alternativhögerns profiler i form av konspirationsteoretiker som Milo Yiannopoulos, Gavin McInnes och Alex Jones.

Nya avsnitt har dock inte heller tillkommit utan kontrovers, bland annat internt på Spotify. Under hösten 2020 hotade ett antal anställda med strejk om Spotify inte skulle ges fullt redaktörskap för Joe Rogans podcast, enligt rapporter som florerade i samband med att bolaget vägrat ta bort en intervju med journalisten och författaren Abigail Shrier. I intervjun uttryckte hon åsikter som anställda på Spotify hävdade vara transfobiska.

Ljudplattformen hävdar å sin sida att det vidtagits åtgärder för att balansera "lyssnarnas säkerhet och skapares frihet". Över 20.000 podcastavsnitt om ämnet covid-19 har avlägsnats, i överenstämmelse med en policy om "detaljerat innehåll", skriver Spotify i ett uttalande.

"Vi beklagar Neils beslut att lämna Spotify men vi hoppas snart kunna välkomna honom tillbaka", skriver streamingplattformen.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Spotify - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -