RÄNTOR/VALUTOR
ÄVEN EUROPARÄNTOR UPP EFTER HÖKAKTIG FED-POWELL (Direkt)

2022-01-27 10:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor stiger brett i spåren på en markant uppgång i USA-räntorna i spåren på Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen. Euron handlas samtidigt betydligt lägre mot dollarn jämfört med på onsdagseftermiddagen.

Huvudbeskeden från Fed, att räntan sannolikt kommer att höjas i mars och att en bantning av balansräkningen ska inledas efter att räntehöjningarna har startat, var mer eller mindre i linje med förväntningarna. Men kommentarerna från Fedchefen Jerome Powell vid den efterföljande presskonferensen tolkades som mer hökaktiga än väntat.

Även om Powell påpekade att utsikterna är ännu är osäkra konstaterade han att ekonomin är i ett betydligt starkare läge nu än när den förra åtstramningscykeln inleddes, vilket i sig talar för snabbare räntehöjningar nu. Och på direkta frågor ville Powell varken utesluta större räntehöjningar som 50 punkter eller att det kan bli aktuellt med höjningar vid varje möte i år.

Capital Economics konstaterade i ett kundbrev att uttalandet i samband med räntebeskedet, och de många antydningarna från Powell vid den efterföljande presskonferensen, i det närmaste garanterar att det kommer en räntehöjning i mars.

"Och medan kommentarerna om en marshöjning i stort sett var väntade så tog Powell inte chansen att utesluta möjligheten för en större höjning, med 50 punkter, och han uteslöt inte heller att varje möte i år är live, vilket innebär att dörren är öppen för mer än 100 punkters höjning 2022. Denna hökaktiga gir förklarar den kraftiga uppgången i obligationsräntor och raset för aktier under presskonferensen", skrev Capital Economics.

De håller dock fast vid sin tidigare bedömning om att räntan kommer att höjas fyra gånger i år, och att balansräkningen kommer att börja bantas från halvårsskiftet.

Räntestrategerna på ING noterade att det är oklart varför Fed brydde sig om att publicera ett uttalande, "det innehöll ingenting", medan kommentarerna därefter i praktiken sade att varje möte efter detta är "live" (det vill säga att räntehöjningar är möjliga vid vart och ett av de sju återstående FOMC-mötena i år).

På en i övrigt relativt tunn Europaagenda på torsdagen utmärker sig en överraskande ljusning i det tyska konsumentförtroendet inför februari. GfK:s index steg till -6,7 från -6,9 föregående månad. Konsensusprognosen väntade en nedgång till -7,8.

Från Spanien rapporteras också om en oväntat stor nedgång i arbetslösheten under fjärde kvartalet, till 13,3 procent från 14,6 procent under tredje kvartalet. Konsensusprognosen väntade 14,2 procent.

Svenska statsobligationsräntor stiger 2-4 punkter på torsdagsförmiddagen, mer i längre löptider än i korta, kronan handlas samtidigt 2,5 öre svagare mot euron jämfört med vid svensk stängning på onsdagen. Dollarn noteras samtidigt drygt 9 öre starkare mot kronan.

Korta USA-räntor har fortsatt att stiga något så här långt på torsdagen efter onsdagskvällens kraftiga uppgång, långa räntor har däremot backat marginellt från onsdagskvällens toppnoteringar.

Eftermiddagens USA-datakalender inkluderar en första beräkning av BNP för fjärde kvartalet, klockan 14.30. Konsensusprognosen pekar mot att tillväxttakten växlade upp till 5,5 procent uppräknat i årstakt, från 2,3 procent under tredje kvartalet. Kärninflationstakten (core PCE) väntas samtidigt ha ökat till 4,9 procent från 4,6 procent.

Klockan 14.30 publiceras också order varaktiga varor för december samt sedvanliga veckodata över antalet nyanmälda arbetslösa. Klockan 16.00 publiceras också statistik över kontrakterad husköp i december och klockan 17 väntar Kansas city Feds industriindex för januari.

Det står än så länge inga Fedledamöter på talarlistan under vare sig torsdagen eller fredagen, vilket dock inte hindrar att några ledamöter kan låta sig intervjuas efter de kraftiga reaktionerna på onsdagens räntebesked.

             torsdag kl 10.05 (onsdag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    9:3545  (9:2619)  EUR/USD    1:1200  (1:1285)
EUR/SEK   10:4770 (10:4523)  USD/JPY    114:96  (114:34)
Ty obl 2    -0,61   (-0,65)  Ty obl 10   -0,04   (-0,07)
US obl 2     1,20    (1,03)  US obl 10    1,85    (1,78)
Sv obl 2    -0,13   (-0,15)  Sv obl 10    0,35    (0,31)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -