På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NEW YORK
BÖRSERNA VÄNDE NED, TESLA FÖLL, S&P 500 -0,5% (Direkt)

2022-01-27 22:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna stängde i överlag ned efter en grön inledning på torsdagen. Förlorare var åter igen teknik- och tillväxtaktier, däribland Tesla som föll tvåsiffrigt.

Vid stängning var Dow Jones industriindex oförändrad vid nivån 34.161, samtidigt som Nasdaqs tekniktunga kompositindex föll 1,4 procent till 13.353. S&P 500 tappade 0,5 procent till 4.327, motsvarande en nedgång på 1,5 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Investerare fortsatte att smälta onsdagens Fed-besked, där centralbanken inte höjde räntan men menar att det snart är dags för en höjning. En minskning av balansräkningen ska också inledas efter räntehöjningen.

"Onsdagens FOMC-beslut och Powells pressträff var båda negativa för marknaden, men i det stora hela förstärkte det bara det vi visste: Fed är seriösa om att höja räntorna, det kommer fortsätta att göra marknaderna volatila", skrev Tom Essaye, grundaren av Sevens Report, till CNBC.

Fortsatt på makroagendan steg USA:s BNP med 6,9 procent i beräknad årstakt under fjärde kvartalet. Väntat var +5,5 procent.

På aktiefronten redovisade elbilstillverkaren Tesla ett justerat resultat per aktie, som var starkare än analytikernas förväntningar. Även försäljningen kom in högre än väntat, men aktien retirerade 11,6 procent. Tesla kommer inte att lansera några nya modeller i år.

Även andra elbilstillverkare gick svagt. Lucid, Rivian och Xpeng rasade 10,5–14,1 procent, medan Nio och Li Auto föll båda kring 6,5 procent.

Steg gjorde i stället Netflix, då aktien stärktes 7,5 procent. Investeraren Bill Ackmans hedgefond Pershing Square har köpt in sig i bolaget efter dess kvartalsrapport i förra veckan, som fick aktien att rasa.

"Jag har länge beundrat Reed Hastings (Netflix vd, reds anm) och det bolag han och de anställda har skapat", skrev Bill Ackman i en tweet.

Intels rapport visade att både det justerade resultatet samt försäljningen in högre än väntat, men halvledartillverkaren spådde ett resultat för det första kvartalet som var något under förväntningarna. Det justerade resultatet var också 26 procent lägre än motsvarande siffra i fjol. Aktien föll 7 procent.

I branschen rasade också Teradyne 22,4 procent. Bolaget överträffade förväntningarna för vinst per aktie såväl som för omsättningen, men där skon klämmer ligger i prognosen för det första kvartalet. Teradyne spår en vinst per aktie på 0:88 dollar, mot förväntade 1:29 dollar enligt Dow Jones. Försäljningen spås också minska 15–20 procent under det första halvåret.

Den amerikanska tioårsräntan sjönk med 6 punkter till 1,81 procent.

Bild: S&P 500 torsdagen den 27 januari

Bildkälla: Infront

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Intel Corp - I dag

{point.key}

Netflix Inc - I dag

{point.key}

Tesla Inc - I dag

{point.key}

NIO Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -