På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

FED
LÄGRE JÄMVIKTSRÄNTA TALAR MOT STORA HÖJNINGAR – NATIXIS (Direkt)

2022-01-27 15:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fundamenta i form av bland annat ett snabbt fallande födelseöverskott talar för att Federal Reserve inte kan höja styrräntan så mycket.

Det skriver Natixis chefekonom för USA, Joseph LaVorgna, i en analys.

Han konstaterar att sedan 1980-talet har toppen i varje räntehöjningscykel blivit allt lägre varje gång. Detta beror på en sjunkande real jämviktsränta till följd av bland annat en svagare produktivitetsutveckling och en lägre ökning av arbetskraften. Dessa trender väntas bestå de kommande årtiondena, bland annat till följd av sjunkande födelseöverskott i USA.

Detta innebär i sin tur att Fed inte kommer att kunna höja styrräntan lika mycket som i tidigare åtstramningsperioder. Natixis räknar med att fed funds-räntan denna gång kommer att höjas från noll i dag till runt 1,50 procent. Detta skulle alltså innebära sex 25-punktershöjningar. Marknaden prisar in fem höjningar bara i år.

"Följaktligen, även om Fed snart kan prata mer hökaktigt, är det osannolikt att framtida åtgärder matchar den retoriken", skriver Natixis.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -