VALUEGUARD
BOSTADSPRISER -0,2% I DEC, SÄSONGSRENSAT +0,9% (Direkt)

2022-01-26 06:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bostadspriserna i Sverige sjönk 0,2 procent i december jämfört med föregående månad. Säsongsrensat motsvarar det en uppgång med 0,9 procent eftersom bostadspriserna normalt sett brukar sjunka i december.

Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har stigit 10,5 procent under de senaste tolv månaderna, en nedväxling från 11,0 procent i september.

Priserna på bostadsrätter steg 0,9 procent i december jämfört med föregående månad, medan villapriserna sjönk 0,8 procent. Säsongsrensat steg priserna på bostadsrätter 1,3 procent, medan villapriserna steg 0,7 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 9,2 procent, upp från 7,9 procent i november, samtidigt som villapriserna stigit 11,4 procent, jämfört med 13,0 procent förra månaden.

"Sedan första kvartalet 2020, då covidpandemin slog till, har prisutvecklingen varit starkare för villor än för bostadsrätter. Detta har dock svängt under sista delen av 2021, då bostadsrättsindex har haft en något starkare utveckling på både tre och sex månaders sikt. På tolv månaders sikt är villaindex fortfarande starkare men gapet har minskat till endast två procentenheter, från över tolv våren 2021", skriver Valueguard i en kommentar.

Under första halvan av januari har priserna på bostadsrätter stigit med 0,8 procent i Stockholm och 0,4 procent i Göteborg, jämfört med föregående månad. Dessa priser är inte säsongsrensade. Januari är normalt den månad på året då bostadspriserna stiger allra mest.

Den ovanligt starka utvecklingen på bostadsmarknaden i december drivs av Stockholm, där såväl bostadsrätter som villor ökade i pris i december, tvärt emot utvecklingen i Göteborg och Malmö.

"Bostadsmarknaden i Stockholm verkar vara opåverkad av skakiga börser, ökad inflation och höga elpriser. Att många fortsätter arbeta hemifrån gör att behovet av mer boyta håller i sig – stora bostäder säljs ofta snabbt och till höga priser eftersom utbudet dessutom är relativt lågt", säger Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i en kommentar.

Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige, tror på fortsatt stigande bostadspriser under 2022.

"De faktorer som drivit upp priserna under pandemin finns fortfarande där. Räntan är låg, hemarbetet fortsätter och många hushåll har fått en bättre ekonomisk situation genom ett ökat sparande", säger han i en kommentar.

Bland riskerna är det framför allt inflationen han tycker att man ska hålla koll på.

"Får vi en varaktigt hög inflation kan Riksbanken höja reporäntan betydligt tidigare än väntat, vilket skulle kunna sänka bostadspriserna. Men frågan är om det i så fall inte bara skulle jämna ut den obalans som i dag finns mellan utbud och efterfrågan. Vi kommer fortfarande ha bostadsbrist", säger Fredrik Kullman.

Erik Olsson Fastighetsförmedling ser en lite avvaktande bostadsmarknad till följd av bland annat osäkerhet om vad som blir det nya normalläget efter pandemin.

"Eftersom pandemin har givit oss lägre räntor samtidigt som vi har prioriterat upp bostaden och inte kunnat konsumera lika mycket annat kan en återgång pressa bostadspriserna", skriver de.

Till detta kommer också hur den höga inflationen kommer att påverka räntorna.

"Om återgången till det normala driver upp räntorna påverkas bostadsmarknaden ännu mer när man måste köpa en billigare bostad om inte en högre ränta skall ge högre boendekostnader. Det blir spännande att se vilka av våra gamla beteenden vi återupptar, och hur mycket. Förr eller senare återgår livet till det normala – frågan är vad det normala blir nu efter covid", skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik och Lantmäteriet, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Prisutveckling procent           m-m        3 mån       12 mån
==============================================================
HOX                                                           
Sverige                         -0,2          0,1         10,5
                                                              
Bostadsrätter                                                 
Sverige                          0,9          2,0          9,2
Stockholm                        0,9          3,0         10,5
Göteborg                        -0,2          0,1          4,3
Malmö                           -0,6          0,9          8,6
                                                              
Villor                                                        
Sverige                         -0,8         -0,9         11,4
Stockholm                        1,3          2,0         13,2
Göteborg                        -1,4         -1,7          8,7
Malmö                           -1,7         -3,7         11,5
==============================================================

Bild: Bostadspriser HOX-index

Bild: Bostadspriser, förändring i årstakt

Bild: Bostadspriser Stockholm, förändring i årstakt

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Oscar Properties Holding - I dag

{point.key}

JM - I dag

{point.key}

Bonava B - I dag

{point.key}

ALM Equity Pref - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -