På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Smartgroup minskar omsättning och resultat under första kvartalet - e-handeln slog nytt rekord (Finwire)

2022-01-26 15:34

Konsumentvarubolaget Smartgroup minskade omsättningen och resultatet i räkenskapsårets första kvartal. Företagets e-handel slog nytt rekord i kvartalet.

Omsättningen sjönk 0,8 procent till 24,5 miljoner kronor (24,7).

Rörelseresultatet blev -0,9 miljoner kronor (6,2). Resultatet före skatt var -1,1 miljoner kronor (6,1). Resultatet efter skatt blev -1,1 miljoner kronor (6,1).

"Lockdowns runt om i världen har påverkat försäljningen i detaljhandeln negativt och kaoset på fraktmarknaden har lett till försenade leveranser, både till kunder och till våra egna lager. Att hålla rätt lagernivåer och ha rätt produkter på rätt lager har varit komplicerat. Fraktpriserna har även drabbat bruttomarginalen", skriver vd Christoffer Granback.

Bolaget har även gjort stora marknadssatsningar och satt nytt rekord för e-handeln.

"Trots världsläget och starka jämförelsetal levererade vi ett första kvartal med försäljning i linje med föregående år. Den egna e-handeln slog nytt rekord i kvartalet och vi lanserade herobility.fi. Smartgroups prioritering framåt är omsättningstillväxt. Marknadsbudgeten är kraftigt utökad från tidigare år och i första kvartalet har vi gjort stora marknadssatsningar", uppger Granback.

Smartgroup har höjt sina priser för att kompensera sig för de höga fraktpriserna. Enligt Smartgroup-chefen är de flesta förstående till detta.

Produktutvecklingen fortsätter också för bolaget och under det första kvartalet lanserade Smartshake en Harry Potter-serie. Under andra kvartalet kommer det fler produkter, framförallt i Herobilitys Webshop.

Smartgroup, Mkr Q1-2021/2022 Q1-2020/2021 Förändring
Nettoomsättning 24,5 24,7 -0,8%
Rörelseresultat -0,9 6,2
Rörelsemarginal 25,1%
Resultat före skatt -1,1 6,1
Nettoresultat -1,1 6,1

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -