På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Schroder ISF Emerging Europe minskade 0,1 procent i december - Gazprom största innehavet (Finwire)

2022-01-26 14:46

Fonden Schroder ISF Emerging Europe A Acc EUR minskade 0,1 procent i december, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 1,2 procent. Under 2021 har fonden avkastat 31,7 procent och är därmed bättre än index som har ökat 21,7 procent. Det framgår av en månadsrapport.

De marknader som gynnade fonden mest positivt var Georgien och Turkiet. Fondens relativa avkastning missgynnades dock på grund av avsaknaden av exponering mot Tjeckien samt fondens undervikt mot Polen.

Enskilda innehav som gynnade fondens relativa utveckling under månaden var övervikter i Sberbank, Gazprom och MMK. Även grekiska National Bank of Greece gynnade fonden. I den negativa vågskålen fanns en övervikt mot den turkiska biltillverkaren Tofas.

Vidare skriver förvaltarna att tillväxtmarknader i Europa har haft extremt högt antal fall av covid-19 under perioden. Omikronvarianten har adderat ytterligare oro för utsikterna framöver men förutsatt att omikron kan hanteras borde restriktionerna avta och den globala tillväxten accelerera.

Gällande fondens sektorexponering var finans och energi störst med 32,7 respektive 30,9 procent.

De största innehaven i fondens portfölj var vid månadsskiftet Gazprom, Sberbank och Lukoil med portföljvikter om 9,5, 7,9 respektive 7,6 procent.

Ryssland var den region i fondens portfölj med störst exponering med 63,5 procent.

Schroder ISF Emerging Europe A Acc EUR, % december, 2021
Fond MM, förändring i procent -0,1
Index MM, förändring i procent -1,2
Fond i år, förändring i procent 31,7
Index i år, förändring i procent 21,7

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Schroder ISF Emerging... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -