RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTORNA STIGER SVAGT INFÖR FED-BESKED (Direkt)

2022-01-26 10:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Både Europaräntor och USA-räntor pekar uppåt stiger i onsdagens europeiska förmiddagshandel samtidigt som euron stärkts något mot dollarn, inför Federal Reserves räntebesked, klockan 20 svensk tid.

Vid 10-tiden är den tyska tioårsräntan 3 punkter upp till -0,07 procent, från svensk stängning i går, medan den svensk motsvarigheten är upp 1 punkt till 0,31 procent

Här hemma har SCB meddelat att producentpriserna i Sverige fortsatte uppåt och steg med 2,8 procent i december jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg producentpriserna 20,1 procent.

I november var uppgången i årstakt 18,1 procent.

Andra SCB-siffror visade att handelsbalansen med varor gav ett underskott på 5,5 miljarder kronor i december. I november var överskottet 0,6 miljarder kronor (+0,3).

Både Handelsbanken och Nordea har presenterat nya konjunkturprognoser på morgonen.

Den förra spår en BNP-tillväxt på 3,6 procent i år och 2,2 procent nästa år, medan den senare tror på 3,7 respektive 1,7 procent.

Handelsbanken tror att Riksbanken höjer reporäntan med 25 punkter i slutet av nästa år, medan Nordea räknar med att de ligger stilla både under 2022 och 2023. Båda bankerna tror dock att Riksbanken minskar sina innehav av obligationer, Nordeaunder andra kvartalet och Handelsbanken vid halvårsskiftet.

Det har också kommit statistik från Valueguard, som visade att bostadspriserna i Sverige sjönk 0,2 procent i december jämfört med föregående månad. Säsongsrensat motsvarar det en uppgång med 0,9 procent eftersom bostadspriserna normalt sett brukar sjunka i december.

Under den senaste tolvmånadersperioden har bostadspriserna stigit 10,5 procent, en nedväxling från 11,0 procent i november.

Europeisk statistik visade att de franska hushållens förväntningar sjönk i januari. Indexsiffran sjönk till 99, från 100 månaden före, dock snäppet bättre än väntade 98.

USA-räntorna steg under den sena handeln på tisdagen och har fortsatt svagt uppåt på onsdagen, inför kvällens räntebesked från Federal Reserve. Den tioåriga statsobligationen ligger på 1,79 procent, 5 punkter högre än vid svensk stängning i går men 2 punkter upp från USA-stängningen.

Före Fed-beskedet publiceras i eftermiddag USA-data över handelsbalans och bostadsförsäljning i december.

Fed väntas lämna räntan oförändrad och fortsätta avvecklingen av de kvantitativa lättnaderna, QE. Inga nya prognoser eller räntebana publiceras denna gång.

Federal Reserve har gått i första ledet för en exit, och marknaderna har vant sig tanken att de penning- och finanspolitiska stimulanserna kommer att minska. Samtidigt har omikron, fortsatta leveransstörningar, hög inflation och geopolitiska risker dämpat förväntningarna i närtid. IMF sänkte på tisdagen sin globala tillväxtprognos för i år.

Ipek Ozkardeskaya, senior analytiker på Swissquote, skriver i ett kundbrev att det förmodligen snart är dags för Fed-hökarna att slappna av, eftersom Fed inte har något att vinna på att skicka ut hökaktiga meddelanden i dag.

"Slaktade aktiemarknader kommer inte att hjälpa dem att få inflationssituationen rätt. Tvärtom, en djupdykning på finansmarknaderna skulle bara få Fed att avstå från vad de måste göra och förvärra inflationen", skriver hon.

De hökaktiga frågorna inkluderar, enligt analytikern, att Fed redan i dag skulle meddela slutet för QE-tapering, att de skulle antyda höjningar varje möte i stället för en räntehöjning varje kvartal, överraska med en 50-punktershöjning i mars i stället för mer sannolik höjning med 25 punkter, eller att till och med välja att inte vänta till mars och höja räntorna redan denna vecka.

Hon gör dock bedömningen att det är mer troligt att vi möter en självsäker, men ändå lugnande, Fed i dagens uttalande.

Även Bank of Canada lämnar räntebesked, och här väntas en oförändrad ränta. Sju av 31 i en Reutersenkät spår dock höjning redan nu, med 25 punkter till 0,50 procent.

Tidigare har BOC signalerat en höjning i mitten av året, och höjer de inte nu kan de tidigarelägga guidningen till slutet av första kvartalet. Starka företagsenkäter och hög inflation har dragit upp marknadens prissättning om en höjning.

På valutamarknaden handlas euron nu något starkare kring 1:129 mot dollarn, som i sin tur har stärkts en bit över 114 mot yenen.

Kronan är drygt 1 öre starkare mot både euron och dollarn.

             onsdag kl 10.10 (tisdag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    9:2752  (9:3053)  EUR/USD    1:1287  (1:1264)
EUR/SEK   10:4698 (10:4848)  USD/JPY    114:17  (113:93)
Ty obl 2    -0,65   (-0,66)  Ty obl 10   -0,07   (-0,10)
US obl 2     1,04    (0,99)  US obl 10    1,79    (1,74)
Sv obl 2    -0,15   (-0,15)  Sv obl 10    0,31    (0,30)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -