NORDEA-PROGNOS
STÖKIGT NÄR ÖVERHETTADE EKONOMIER SKA KYLAS AV (Direkt)

2022-01-26 09:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En expansiv ekonomisk politik alltför länge har skapat överhettningstendenser i en rad länder i världen, vilket centralbanker nu måste agera på. Detta kommer att leda till en mer skakig utveckling och en lugnare tillväxt framöver.

Det sade Nordeas chefekonom Annika Winsth vid en pressträff på onsdagen där hon presenterade bankens nya konjunkturprognos.

"Vi har haft en alltför expansiv ekonomisk politik alltför länge, inte minst penningpolitik, som nu måste kylas av. Det kommer att ge turbulens på finansmarknaderna, vilket vi sett de senaste veckorna", sade hon.

Nordea har satt rubriken "Överladdat" på konjunkturprognosen, där massiva stimulanser långt in i återhämtningen lett till överhettning och stigande inflation, som centralbankerna nu måste få ned igen.

Detta gäller inte minst i USA, där Federal Reserve vaknat sent och därför tvingas föra en mer åtstramande politik än vad som annars hade behövts.

Nordea räknar med fyra räntehöjningar från Federal Reserve i år och sedan ytterligare fyra under 2023, samtidigt som balansräkningen bantas.

"Det får åtstramande effekter", sade Annika Winsth.

Hon tillade att det dessutom lär bli en svår balansgång mellan att få ned inflationen och inte få alltför stor turbulens på finansmarknaderna. Nu fokuserar Fed på inflationen och hushållens köpkraft, men i takt med att räntorna kommer upp kan de behöva lägga större vikt vid hushållens förmögenheter.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -