På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

FED
OFÖR RÄNTA, MEN SNART DAGS FÖR HÖJNING (NY) (Direkt)

2022-01-26 20:17

(Tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Federal Reserve lämnar målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 0,00-0,25 procent.

Analytiker väntade ett oförändrat styrränteintervall enligt Trading Economics konsensusprognos.

I uttalandet konstaterar dock Fed att en inflation väl över 2 procent och en stark arbetsmarknad innebär att FOMC "räknar med att det snart kommer att vara lämpligt att höja målet federal funds rates (styrräntan)".

Federal Reserves styrränta ändrades senast den 15 mars 2020, då den sänktes med 100 punkter efter ett beslut utanför ordinarie FOMC-mötesschema.

Beträffande tillgångsköpen ska de ska fortsätta trappas ner (taper) så att de kan avslutas i början av mars. Med start i februari ska statsobligationer köpas för minst 20 miljarder dollar per månad och bostadsobligationer ska köpas för minst 10 miljarder dollar per månad

FOMC skriver att i ljuset av inflationsutvecklingen och den fortsatta förbättringen på arbetsmarknaden så beslutades nu att takten i tillgångsköpen ska reduceras ytterligare, med 20 miljarder per månad för statspapper och med 10 miljarder dollar per månad för bostadspapper (tidigare 10 respektive 5 miljarder dollar per månad).

Kommittén upprepar också att man är redo att "anpassa hållningen i penningpolitiken vid behov om risker uppstår som kan hämma uppnåendet av kommitténs mål".

FOMC röstade enhälligt för onsdagens beslut.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -