ECB
SER INGEN STOR PÅVERKAN PÅ LÖNER FRÅN INFLATION – LANE (Direkt)

2022-01-25 12:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB bedömer att inflationen kommer att falla tillbaka ganska ordentligt senare i år och de ser ingen stor effekt på lönerna från nuvarande höga inflation.

Det sade ECB:s chefekonom Philip Lane i en intervju som den europeiska centralbanken publicerat på sin hemsida på tisdagen.

"Än så länge ser vi ingen stor effekt på lönerna. Vi förväntar oss en effekt på lönerna men det avgörande är hur stor den är", sade han.

Han påpekade att för att inflationen i euroområdet ska vara runt målet på 2 procent, med en typisk ökning av produktiviteten på cirka 1 procent, bör lönerna i genomsnitt öka med cirka 3 procent per år.

"Vi ser inte, just nu, löneökningar i den zonen. Men självklart kommer vi att fortsätta titta på detta under hela året", sade Philip Lane.

Bedömningen är inflationen kommer att dämpas till ungefär ECB:s mål på 2 procent. Det är mindre troligt att ECB hamnar i läget att inflationen biter sig fast och de måste strama åt ordentligt. Skulle inflationen ändå bli för hög måste ECB förstås agera, sade Philip Lane. Först genom att avsluta sina tillgångsköp och sedan med att höja räntan.

Han sade också att det finns vissa risker i närtid kopplade till smittspridningen av omikronvarianten, men samtidigt står det allt mer klart att omikron bara kommer att påverka ekonomin under några veckor.

"Den är ingen faktor som kommer att påverka aktivitetsnivån för hela året, det handlar mer om aktivitetsnivån under några veckor", sade Philip Lane.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -