RÄNTOR/VALUTOR
SVAJIGT I VÄNTAN PÅ VECKANS FED-BESKED (Direkt)

2022-01-24 11:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Finansmarknadssentimentet är svajigt. På måndagen ligger fokus på preliminära januari-PMI i väntan på Feds policybesked senare denna vecka. Räntor drar överlag ned något och kronan har försvagats en aning medan börserna förs nedåt på oro för vad högre styrräntor medför.

"Vi befinner oss i en ny och ovanlig marknadsregim till följd av det nya makrolandskapet där utbudsbegränsningar skapar inflation", skriver Blackrock Investment Institute (BII) i en marknadsanalysuppdatering.

Svenska räntor har inlett veckan med tvåårsräntan 1 punkt upp till -0,14 procent medan tioårsräntan är ned 1 punkt till 0,30 procent. Samtidigt är tysk tioårsränta ned 1 punkt till -0,10 procent, efter att i mitten av förra veckan varit uppe på plus för den första gången sedan 2019.

Det geopolitiska läget, med oron i Ukraina, bidrar till att hämma riskaptiten på finansmarknaden och har hjälpt till att få tillbaka den tyska tioårsräntan till minusnivå.

"Riskaversionen på marknaden kan tänkas öka tydligt i närtid och stärka efterfrågan på säkra tillgångar som amerikanska och tyska statspapper", sade LBBW-strategen Elmar Voelke till Dow Jones.

De preliminära tyska inköpschefsindexen för januari överraskade positivt med oväntade uppgångar för industriindex samt tjänsteindex som drog upp över kritiska 50-gränsen. Även det sammanvägda inköpschefsindexet låg oväntat på expansionsnivå om 54,3 efter 49,9 i december.

"Totalt sett innebär utfallet en bra start på året och lättar till viss del på oron för omikrons inverkan på den tyska ekonomin under första kvartalet", sade Markit-ekonomen Phil Smith som resonerade att tyska företag och hushåll börjar lära sig att leva med covid och åtföljande restriktioner.

Franskt tjänsteindex sjönk dock mer än väntat till 53,1 i januari och preliminärt tjänsteindex för hela euroområdet sjönk mer än väntat till 51,2 efter 53,1 i december.

Det sammanvägda EMU-indexet var som väntat ned en knapp enhet i januari till 52,4. Det kombinerade indexet hjälptes av en oväntad ökning i regionens industrisektor. Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit, noterade att omikron har lett till en ny nedgång i konsumtionen av kontaktnära tjänster i euroområdet under början av året. Turism och nöjen har drabbats extra hårt.

"Totalt sett tycks ändå inverkan på den bredare ekonomin vara relativt dämpad, och det mest uppmuntrande är en ytterligare lättnad i industrins leveranskedjor trots den förnyade virusvågen", sade han i en kommentar.

Både fransk och italiensk tioårsränta är ned några punkter efter helgen i det dämpade riskklimatet. I Italien ska parlamentet på måndagen börja rösta om en ny president med den nuvarande premiärministern Mario Draghi som en favoritkandidat.

"Det finns viss oro för att reformåtgärder och offentliga investeringar stannar av om Mario Draghi väljs som president och att räntespreadar kan vidgas", skriver Capital Economics i en analys.

De europeiska börserna har inlett veckan surt med Stockholmsbörsen omkring 2 procent lägre.

Ur svenskt makroperspektiv väntas på sedvanligt manér Arbetsförmedlingens veckostatistik vid lunch på måndagen.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på Markits preliminära inköpschefsindex för januari.

USA-räntorna har svajat sedan fredagseftermiddagen med tvååringen 2 punkter upp till 1,02 procent medan tioåringen vid 11-tiden är ned ett par punkter till 1,73 procent.

USA-börsterminerna är svagt upp efter en tung fredagskväll för inte minst tekniktunga Nasdaq. Tillväxtorienterade tillgångar - där vinster långt in i framtiden diskonteras - har tyngts av utsikterna för ett mer aktivt Fed i spåren av den höga inflationen.

"En värld formad av utbudsbegränsningar kommer att föra med sig mer makrovolatilitet. Penningpolitiken kan inte stabilisera både inflation och tillväxten; den måste välja mellan dessa två. Det är ett påtagligt skifte i makrolandskapet. När inflationen drevs av efterfrågan så stabiliserade inflation också tillväxt – det var ingen målkonflikt", framhåller BII som dock bedömer att det totala antalet höjningar i denna räntecykel blir relativt få.

Vid denna veckas möte väntas Fed varken röra styrräntan eller ändra takten i nedtrappningen av tillgångsköpen. Däremot räknar bedömare med en tydligare guidning om planerna på en eventuell räntehöjning vid nästkommande möte, den 15-16 mars, och kanske också någon form av besked om eventuella tankar på när balansräkningen ska tillåtas börja minska.

             måndag kl 10.55 (fredag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    9:2082  (9:1819)  EUR/USD    1:1324  (1:1349)
EUR/SEK   10:4273 (10:4231)  USD/JPY    113:60  (113:65)
Ty obl 2    -0,63   (-0,62)  Ty obl 10   -0,09   (-0,08)
US obl 2     1,02    (1,00)  US obl 10    1,73    (1,75)
Sv obl 2    -0,14   (-0,15)  Sv obl 10    0,30    (0,31)

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -