På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

EMU
TECKEN I PMI PÅ ATT LEVERANSSTÖRNINGAR LÄTTAR (Direkt)

2022-01-24 11:03

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Euroområdets inköpschefsindex för industrin steg oväntat i januari, enligt preliminär statistik, med tecken på lättade leveransstörningar.

"Uppgången i industri-PMI ger ytterligare försäkran om att toppen är passerad för störningarna i leveranskedjan i euroområdet, men återhämtningen framöver lär endast ske gradvis", skriver Oxford Economics i en kommentar.

Industri-PMI steg till 59,0 från 58,0 i december, väl över en väntad nedgång till 57,5 och den högsta noteringen sedan i augusti.

IHS Markit, som tar fram statistiken, konstaterar att lättade utbudsrestriktioner bidrog till detta lyft. Index över leveranstider sjönk, liksom index över insatsvarupriser, som är nere i den lägsta nivån sedan i april. Samtidigt steg index över produktion och orderingång.

"Inte bara har de dämpade utbudsproblemen hjälpt fabrikerna att öka sin produktion, kostnadstrycket i tillverkningsindustrin har också mildrats", säger Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit.

Samtidigt har omikronvågen och skärpta restriktioner dämpat sentimentet i tjänstesektorn. Tjänste-PMI sjönk mer än väntat, till 51,2 från 53,1 i december.

"Indikatorer över framtida förväntningar liksom nya affärer tyder på att detta kan bestå ett tag till. Men med detta sagt, de mer omedelbara effekterna av omikron verkar hittills vara relativt milda", skriver Handelsbankens seniorekonom Erik Meyersson i en kommentar där han tillägger att omikron försenar, men inte stoppar, den fortsatta återhämtningen.

Till följd av nedgången i tjänste-PMI sjönk sammanvägda inköpschefsindexet för andra månaden i rad i januari, till 52,4, den lägsta nivån sedan i februari i fjol.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -