USA
INFLATIONEN LÄR AVTA, ARBETSMARKNAD ÄR STARK - YELLEN (Direkt)

2022-01-21 18:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA:s finansminister Janet Yellen gav en lovande prognos för den amerikanska ekonomin, inflation och en potentiell långsiktig tillväxt under World Economic Forums digitala Davos-möte på fredagen.

Det skriver Bloomberg News.

Hon bekräftade att prisökningarna representerar "en giltig policy-oro", men också att "professionella prognosmakare tror att inflationen kommer att avta substantiellt nästa år".

Finansministern sade också att den amerikanska arbetsmarknaden var "exceptionellt stark" och kallade prognoser om en 3,3-procentig tillväxt under 2022 en "häpnadsväckande ekonomisk och politisk prestation".

Janet Yellen går därmed emot det allmänna sentimentet om att den amerikanska ekonomin är på fel spår, då många oroar sig över att att inflationen kommer att fortsätta minska hushållens köpkraft, skriver Bloomberg.

Vidare sade finansministern att Bidenadministrationen försöker stötta en långsiktig ekonomisk tillväxt genom "modern utbudsekonomi", som skulle lägga vikt på offentliga investeringar i infrastruktur, arbetskraft och fortsätta skydda miljön.

Avslutningsvis upprepade hon sin syn om att landets skuld i relation till BNP, som är på historiskt höga nivåer, är "hanterbar", då räntorna är låga. Yellen sade också att de "sekulära stagnationskrafterna", som sänkte räntorna innan covid-19-pandemin, nog kommer att fortsätta efter pandemin.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -