På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NEW YORK
ÅTER IGEN EN SVAG AVSLUTNING I USA, S&P 500 -1,9% (Direkt)

2022-01-21 22:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna handlades svängigt på fredagen, då indexen inledde ned, vände sedan upp och avslutade till sist rejält ned. Teknikaktier var fortsatt den största boven och Nasdaqs kompositindex stod åter igen för det största tappet bland huvudindexen.

Vid stängning var Dow Jones industriindex ned 1,3 procent till nivån 34.266, samtidigt som Nasdaqs tekniktunga kompositindex föll 2,7 procent till 13.769. S&P 500 sjönk 1,9 procent till 4.398.

"Givet den känslomässiga nedgången i aktiemarknaden de senaste dagarna har det fundamentala stängts av då marknadshändelserna endast är kopplade till tekniska stödnivåer. Tills en nivå nås i denna kollaps, kommer inte obligationsräntor, ekonomiska rapporter eller ens kvartalsrapporter att ha någon större påverkan. Rädslan måste försvinna genom någon sorts aktiemarknadsstabilitet innan handlare och investerare igen kan fundera över fundamentala drivmotorer", sade Jim Paulsen, chefsstrateg vid Leuthold Group, till CNBC.

Netflix rasade drygt 22 procent. Orsak till kursfallet hittades i prognosen för det innevarande kvartalet samt abonnenttillväxten vid utgången av 2021. Streamingbolagets abonnenttillväxt i det gångna kvartalet nådde inte riktigt upp till vad analytiker räknat med och Netflix spådde en lägre abonnentökning än väntat för det innevarande kvartalet. Bolaget härrör den långsammare tillväxten till en ökad konkurrens.

Bland andra med verksamhet inom streamingsegmentet backade Walt Disney 6,4 procent, Roku 9,1 procent och Viacom var ned 7,4 procent.

En hel sektor som tog rejält med stryk var tekniksektorn. Tesla, Amazon, Twitter samt Facebook-ägaren Meta föll alla 4,2–6,6 procent.

Halvledartillverkaren Intel ska investera 20 miljarder dollar i en ny fabrik i delstaten Ohio. Aktien var oförändrad efter att ha handlats på plus under större delen av handelsdagen. Produktionen av halvledare väntas starta under 2025.

Healthtech-bolaget Peloton, som rasade på torsdagen efter uppgifter om tillfälligt stoppad produktionen av uppkopplad träningsutrustning till följd av sviktande efterfrågan, adderade 11,7 procent. Bolaget sade att det undersöker sina produktionsnivåer och storleken på sin arbetsstyrka till CNBC, vilket var därifrån den ursprungliga nyheten härstammade från.

Under Armour gick också motströms med en uppgång på 1,4 procent, stöttat av att Citi höjt klädaktien till köp.

Den amerikanska tioårsräntan sjönk 5 punkter till 1,76 procent.

Bild: S&P 500 fredagen den 21 januari

Bildkälla: Infront

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Intel Corp - I dag

{point.key}

Netflix Inc - I dag

{point.key}

Walt Disney Co - I dag

{point.key}

Amazon.com Inc - I dag

{point.key}

Tesla Inc - I dag

{point.key}

Meta Platforms Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -