INTERVACC
STRANGVAC SANNOLIKT EFFEKTIVT MOT ALLA KVARKASTAMMAR (Direkt)

2022-01-21 11:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Djurhälsobolaget Intervacc, som har utvecklat vaccinet Strangvac mot hästsjukdomen kvarka, uppger att en ny omfattande vetenskaplig studie, publicerad i brittiska Equine Veterinary Journal, visar att de skyddande antigenerna som ingår i Strangvac har mycket hög likhet mellan alla undersökta stammar av Streptococcus equi från utbrott i 19 länder runt om i världen.

Resultaten visade att 743 av isolaten, eller 97,9 procent, inte skilde sig åt med mer än en av de 1.580 aminosyrorna i Strangvac. Vidare var minst sex av antigenerna från alla stammarna identiska med de som finns i Strangvac, framhåller bolaget.

"Det är oerhört uppmuntrande att variationen av antigener är så begränsad globalt och att antigenerna överensstämmer med de som finns i vaccinet", säger doktor Sara Frosth vid Sveriges Lantbruksuniversitet enligt pressmeddelandet.

"Redan de kliniska prövningarna visar att Strangvac skyddar hästar mot en hög dos av en virulent stam som skiljer sig från den på vilken vaccinet är baserat. De nya spännande resultaten visar att Strangvac har goda förutsättningar att gynna hästarnas hälsa globalt oberoende av vilken stam de utsätts för", säger Andrew Waller som är forskningschef på Intervacc.

Efter fredagens pressmeddelande har aktien i skrivande stund ökat med 14 procent för dagen.

Aktien i Intervacc pressades i mitten av december efter att Läkemedelsverket uttryckt sig kritiskt kring vaccinet och bland annat uppgett att Strangvac inte kan användas med syfte att begränsa och bekämpa smitta.

"Den delen av citatet har fått ett eget liv bland investerare på nätet och där kan jag tycka att man har formulerat sig lite väl kraftfullt", sade Intervaccs vd Andreas Andersson till Nyhetsbyrån Direkt då.

"Vår tolkning är att Läkemedelsverket vill säkerställa att hästägare och veterinärer fortsätter med smittskyddsåtgärder även efter att man vaccinerat sina hästar", tillade han.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Intervacc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -